Petak, 13.11.2020.

07:11

Frnacuska spremna da pomogne u rešenju za Nagorno-Karabah

Francuska je saopštila da je spremna da pomogne u postizanju trajnog i uravnoteženog rešenja za sve strane u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Izvor: Tanjug

Frnacuska spremna da pomogne u rešenju za Nagorno-Karabah
Ilustracija: Getty images/ Alex Grimm

to je objavljeno nakon što se činilo da je sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije iznenadio Pariz, javlja Rojters.

Moskva kopredsedava međunarodnom grupom koja nadzire spor oko Nagorno-Karabaha s Vašingtonom i Parizom, ali oni nisu bili uključeni u sporazum koji su Rusija, Jermenija i Azerbejdžan potpisali o okončanju šest nedelja borbi oko enklave.

U Francuskoj između 400.000 i 600.000 ljudi jermenskog porekla i predsednik Emanuel Makron je pazio da ne podrži ni jednu ni drugu stranu u sukobu.

Međutim, sve je češće na udaru protivnika kod kuće koji tvrde da on nije učinio dovoljno da pomogne Jerevanu, navodi agencija.

U saopštenju od četvrtka, Makronov kabinet saopštio je da je pokušao da razuveri jermenskog premijera Nikola Pašinijana.

„Predsednik je izrazio zadovoljstvo završetkom borbi, podsetio je na svoje prijateljstvo sa Jermenijom i njenim narodom, kao i na spremnost da izgradi pošteno, trajno i prihvatljivo političko rešenje za sve strane u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju.

Makron je takođe sazvao sastanak agencija za pomoć i ključnih članova dijaspore kako bi procenio humanitarne potrebe Jermenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: