Četvrtak, 08.06.2023.

17:38

Sila "udarila" na silu: Otvorena pretnja Americi?

Kina je zaključila tajni sporazum sa Kubom o postavljanju prislušnog objekta na oko 160 kilometara od Floride, piše danas Volstrit džornal (VSJ).

Izvor: index.hr

Sila
EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL

To bi, kako navodi list, omogućilo Pekingu da prikuplja elektronske komunikacije iz jugoistočnih američkih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a omogućilo bi i praćenje pomorskog saobraćaja.

Centralna komanda SAD ima sedište u Tampi na Floridi. Najveća američka vojna baza Fort Liberti nalazi se u Severnoj Karolini.

Dve zemlje su postigle načelni dogovor i Kina bi Kubi platila nekoliko milijardi dolara za lokaciju špijunskog objekta“, prenosi VSJ.

"Alarm u Bajdenskoj administraciji"

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da ne može da komentariše članak VSJ, ali da su svesni napora Kine da investira u infrastrukturu širom sveta u vojne svrhe, "uključujući i ovu hemisferu”.

Ambasade Kine i Kube u Vašingtonu za sada se ne oglašavaju. Prema VSJ, najnoviji razvoj događaja izazvao je uzbunu u Bajdenskoj administraciji.

"Pretnja Americi sa Kube nije samo stvarna, već je i gora od toga", napisao je senator Marko Rubio na Tviteru.

Ova novčana injekcija Kubi bi došla kao naručena s obzirom na posrnulu ekonomiju, nestašicu goriva, pad poljoprivredne proizvodnje i nastavak krize u proizvodnom sektoru, faktore koji stvaraju veliko nezadovoljstvo među stanovnicima ove ostrvske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: