Ulica Slavka Ćuruvije na Dedinju (23.09.2010)

Skupština grada Beograda jednoglasno je donela odluku da ubijeni novinar Slavko Ćuruvija dobije ulicu u Beogradu.

Podeli

Odluku da drugi deo ulice Baje Pivljanina na Dedinju ponese ime ubijenog novinara, podržali su predstavnici svih političkih stranaka.

Incijativu za ovu odluku pokrenulo je Udruženje novinara Srbije, čija predsednica Ljiljana Smajlović, uz neskrivanje zadovoljstva, kaže da se ovim ne zaustavlja traganje za istinom o ubistvo Ćuruvije :

“Naše naredno pitanje mora da bude šta se dešava u Tužilaštvu za organizovani kriminal, da li će tužilac da nas obavesti da li je moguće da nije bio obavešten o tako važnom tragu u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije kakav je Udruženju novinara Srbije dostavljen u iskazu jednog od ljudi iz podzemlja koji su imali informacije, ovog Miloša Simovića koji je izgleda znao nešto o ubistvu za što ranije srpka javnost nije znala”, rekla jeSmajlovićeva.

“Mi i dalje mislimo da je potrebna istraga o istrazi Slavka Ćuruvije”, dodala je ona.

Slavko Ćuruvija, novinar i izdavač "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", ubijen je pred kućnim pragom 11. aprila 1999. godine. Njegove ubice do danas nisu pronađene.

Arhiva

Podsećanje na dosije "Ćuran" (11.04.2010)

Beogradska "Politika" podseća da je prema navodima iz dokumenta "Ćuran", izveštaja o praćenju Slavka Ćuruvije na dan ubistva od strane pripadnika Državne bezbednosti Srbije, čija autentičnost nikada nije osporena, njegovo nadziranje počelo je nedelju dana pre likvidacije.

Arhiva utorak 14.01. 13:19 Komentara: 0

Izveštaj Komisije za istraživanje ubistava novinara

Komisija je osnovana kako bi se učinio dodatni napor u istraživanju razloga zbog kojih do sada nisu otkriveni nalogodavci i ubice novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Naknadno je mandat Komisije proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine.

Arhiva utorak 14.01. 13:02 Komentara: 0

B92 Istražuje: 7 godina tajni (10. 4. 2006.)

Slavka Ćuruviju 24 sata dnevno pratilo je 27 pripadnika Državne bezbednosti, raspoređenih u tri grupe. Naredbu za njegovo praćenje izdao je načelnik DB-a Radomir Marković, koji je na tom mestu ostao tri meseca posle petooktobarskih promena. Na čelo Beogradskog centra DB-a Marković postavlja Milana Radonjića, koji je po zahtevu svoga šefa naredio da ga operativci na svakih 10 minuta izveštavaju o kretanju Slavka Ćuruvije. Ne znajući da su pod stalnim praćenjem, Slavko Ćuruvija i Branka Prpa su, kao i obično, i tog 11. aprila, na Uskrs, izašli u popodnevnu šetnju

Arhiva utorak 14.01. 12:47 Komentara: 0