Umro Timoti Džon Bajford

Timoti Džon Bajford, britanski režiser, scenarista i glumac, koji je veći deo svog radnog veka proveo u Srbiji, preminuo je danas u 73. godini, objavio je RTS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.05.2014.

13:59

Default images

Timoti Džon Bajford ostaće upamćen kao Englez koji je napravio najbolje srpske TV serije za decu - "Neven", "Poletarac", "Babino unuče"...

Dobitnik je Povelje Zmajevih dečjih igara 2011. godine, a početkom 2013. godine dobio je nacionalnu penziju Srbije. Bajford se godinama borio sa teškom bolešću.

Bajford je rođen 1941. godine u Solzberiju u Engleskoj, a karijeru je započeo radeći za dečji program BBC.

Za dokumentarac "I Want to Be a Showjumper" ga je nagradila BAFTA 1969. godine, a dve godine kasnije se preselio u tadašnju Jugoslaviju, gde se oženio i ostao do kraja života.

Bajford je u Srbiji ostavio dubok trag radeći na dečjim programima, prevodeći i kao predavač engleskog jezika.

Bajford je skoro 40 godina radnog veka u Srbiji proveo sa statusom stranca sa privremenim boravkom, a državljanstvo je dobio tek sa 65 godina, na intervenciju tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

Imao je problema i da dođe do penzije, a ponovo se našao u žiži javnosti prošle godine, zbog nestašice leka "durožestik". On je uputio apel preko društvenih mreža kada je rekao da će "umreti od birokratije, a ne od raka".

"Ja sam to radio da se obrati pažnja na opštu situaciju, ne zbog mene. Ima ljudi koji su mnogo teže bolesni“, rekao je tada Bajford za B92.

O Bajfordovom radu i životu snimljen je i dokumentarac "Pitam se, pitam se… ko je Timoti Džon Bajford” po scenariju i u režiji novinara Studija B Velje Pavlovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

270 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: