SB: Konsultacije gotove, bez izjava

Konsultacije stalnih članica Saveta bezbednosti o britanskom predlogu rezolucije u Siriji završene su u sredu, ali o ishodu sastanka nije bilo saopštenja.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 29.08.2013.

00:19

Default images

Britanska rezolucija o kojoj su održane konsultacije osuđuje "hemijski napad" kod Damaska 21. avgusta i "odobrava neophodne mere za zaštitu civila".

Ta rezolucija "odobrava sve neophodne mere u svetlu Poglavlja 7 Povelje UN u cilju zaštite civila od hemijskog oružja" u Siriji, precizirali su iz Britanije.

Poglavlje 7 predviđa "delovanje u slučaju pretnje miru, narušavanju mira i čina agresije".

Nakon konsultacija predstavnika SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Kine o toj rezoluciji niko nije davao izjave, naveo je Glas Amerike, koji je dodao da je su predstavnici Rusije i Kine napustili sastanak pre drugih.

Sa druge strane, portparolka Stejt departmenta Meri Harf rekla je u Vašingtonu da će američka administracija preduzeti odgovarajuće akcije i bez podrške saveznika ili UN i izrazila sumnju da će u Savetu bezbednosti biti usvojena britanska rezolucija koja omogućava vojni napad na Siriju.

"Nemamo nikakvog razloga da verujemo da će napori u SB UN voditi rezultatu različitom od prethodnih napora, jer su svi propali", rekla je ona, podsećajući na tri veta koja je do sada Rusija uložila na predloge rezolucije.

Prvi čovek UN Ban Ki-Mun je ranije u sredu poručio da "Sirijci zaslužuju rešenje, a ne ćutanje" i ocenio da je "Sirija danas najveći izazov za svet".

Većina zapadnih zemalja, predvođeni SAD, optužuje sirijski režim da je 21. avgusta upotrebio hemijsko oružje kod Damaska, dok Rusija smatra da su upravo pobunjenici upotrebili to oružje da bi diskreditovali vladu.

Britanski šef diplomatije Vilijem Hejg je ranije izjavio da nije verovatno da će nacrt rezolucije o Siriji biti usvojen u Savetu bezbednosti, ali je dodao da uprkos tome treba reagovati zločine u toj zemlji.

Lideri Nemačke i Berlina smatraju da sirijska vlada ne bi trebalo da prođe nekažnjeno za napad hemijskim oružjem za koji opozicija u Siriji tvrdi da je izveden.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je ranije danas da informacije iz više izvora ukazuju da su Asadove snage odgovorne za upotrebu hemijskog oružja.

Sirijski premijer Vael al-Halki je izjavio da će njegova zemlja, u slučaju da dođe do vojne intervencije međunarodne zajednice, postati "groblje osvajača".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: