Luka NS preuzeta: Štrajk radnika

Radnici Luke Novi Sad štrajkuju jer je funkcioner SNS Aleksandar Milovančev s privatnim obezbeđenjem upao u kancelarije i izbacio direktora, javlja radio 021.

Izvor: Beta, Radio 021

Četvrtak, 18.07.2013.

12:18

Default images

Visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Milovančev, koga je Vlada Srbije ovlastila da upravlja Lukom Novi Sad, ušao je juče po podne, s tridesetak pripadnika privatnog obezbeđenja, u kancelariju dugogodišnjeg direktora Milenka Milivojevića, odakle su ga izbacili i promenili brave, saznaje Radio 021.

I jutros se ispred upravne zgrade jednog od najuspešnijih novosadskih preduzeća nalazi dvadesetak pripadnika privatnog obezbeđenja, iako su radnici koji štrajkuju kod pristaništa.

Novi direktor Luke Novi Sad Aleksandar Milovančev optužio je danas smenjenog direktora Milenka Milivojevića da je, uz podršku Vlade Vojvodine, naredio zaposlenima da obustave rad, protivno zakonima Srbije.

"Samovoljna obustava rada u Luci nije štrajk, nego oni koji odbijaju da rade krše Zakon o štrajku. Obustava rada nije najavljena osnivaču, nadležnom državnom organu i nadležnom organu lokalne samouprave na vreme i u Luci nije obezbedjen minimum procesa rada, što može izazvati drastične štete", ocenio je Milovančev u saopštenju za javnost.

On smatra da rad nije obustavljen zbog zaštite profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada zaposlenih, kako to predvidja Zakon o štrajku, već su zaposleni prestali da rade po naredjenju bivšeg direktora koji se suprotstavlja odlukama organa upravljanja koje je postavila Republika Srbija, kao vlasnik preduzeća.

"Nažalost, zaposleni koji su prekršili Zakon o štrajku u Luci Novi Sad ne uživaju zaštitu koju predvidja zakon. Oni su odgovorni za nastalu štetu i protiv njih se mogu preduzeti disciplinske mere, uključujući prekid radnog odnosa", naveo je direktor Luke.

On je optužio Milivojevića i predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića da se poigravaju sudbinom radnika zaposlenih u Luci Novi Sad.

"Pajtićeva vlada je uznemirila i pobunila radnike saopštivši, dan uoči održavanja vanredne skupštine akcionara Luke Novi Sad, bezobraznu i bezobzirnu laž da nova uprava Luke Novi Sad namerava da proda Luku, u čemu ima manje istine nego što Pokrajina ima akcija u Luci", naveo je Milovančev.

Novi direktor je napisao da je nesporni i jedini Vlasnik Luke Novi Sad Republika Srbija sa više od 99,38 odsto osnivačkog kapitala u preduzeća, a da je vanredna skupština akcionara održana juče na osnovu odluke nadležnog suda, u skladu i na osnovu zakona.

"Vanredna Skupština je ukinula nezakonitu uzurpaciju upravljačkih prava u Luci Novi Sad od strane dosadašnjeg direktora Milenka Milivojevića, koji je protivno svim zakonima i poslovnim običajima dve i po godine sam upravljao poslovima, kao da je luka njegovo privatno vlasništvo, bez kontrole Nadzornog odbora", naveo je Milovančev.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je svoje kadrovske predloge usvojila još 20. maja 2013. i uredno ih dostavila Luci Novi Sad, ali ni direktor Milivojević ni Pajtićeva pokrajinska vlada, ni bilo ko drugi, na te predloge nije reagovao.

S druge strane, izbačeni direktor novosadske luke Milenko Milivojević za 021 kaže da je ulazak novog rukovodstva dokaz da Srbija nije pravna država.

"Na kraju se ispostavilo da tu nema ni prava ni pravde - sve su uzurpirali i sve drže u svojim rukama", kaže on.

Država dnevno gubi milione evra

Milivojević dodaje da štrajk lučkih radnika nije bezazlena stvar i opominje republičku vlast da će država svakim danom gubiti po tri miliona evra jer Luka Novi Sad ne radi, a moraće da računaju i na revolt velikih kompanija čije će poslovanje biti ugroženo generalnim štrajkom. Prema njegovim rečima, štrajk je jedini odgovor koji je radnicima na raspolaganju.

"U Luci Novi Sad se dnevno pretovari desetak hiljada tona i kada saberete vrednost robe i cenu transporta, dođete do cifre od oko tri miliona evra dnevnog prometa. Naime, vrednost jednog objekta je prosečno oko 300.000 evra, a mi ih pretovarimo desetak. Ta roba ostaje zarobljena ovde", kaže Milivojević.

Milivojević kaže da je, i pored činjenice da je novo rukovodstvo došlo s mnogo obezbeđenja, samostalno napustio kancelariju, zajedno sa svim radnicima, koji će od sutra stupiti u generalni štrajk.

"Došli su i rekli mi da im predam vlast nad firmom. Ja sam im objasnio da Luka nije moja i da nemaju šta da preuzmu, jer firma ne pripada ni meni, a ni njima. Tada sam primetio da iza Milovančeva stoji bar tridesetak 'gorila', nakon čega sam se spakovao i dostojanstveno izašao iz kancelarije, a za mnom i svi zaposleni", kaže Milivojević.

Nakon jučerašnjeg izlaska radnika, koji su se listom solidarisali sa dugogodišnjim direktorom, promenjene su sve brave u preduzeću.

Prema Milivojevićevim rečima, radnici Luke ne žele novo rukovodstvo i neće se vraćati na posao dok god oni vode preduzeće.

"Javili smo našim poslovnim partnerima da stupamo u generalni štrajk, tako da niko od zaposlenih neće raditi - ni obala, ni skladište, ni zaposleni u upravnoj zgradi. Sve staje", kaže on.

Izabrani direktor i Nadzorni odbor

Odluka da Milovančev preuzme rukovođenje Lukom Novi Sad usvojena je juče, a pre nego što se mastilo osušilo, izabrani su i članovi novoformiranog Odbora direktora, u kom će, pored Milovančeva, koji je imenovan za generalnog direktora, biti i Aleksandar Požgaj, Žarko Strugar, Dejan Tomašević, Siniša Novaković i Predrag Đurić.

Izabrani su i članovi Nadzorog odbora: metalurški tehničar Dušan Todorović, medicinski tehničar Ratko Striković, ekonomista Milivoje Veljković, građevinski inženjer u penziji Anka Prijović, diplomirana pravnica Olivera Simović, diplomirani ekonomista Milutin Jovanović i diplomirani sociolog Jovana Manojlović.

Očekuje se da će već danas Nadzorni odbor održati prvi sastanak i zvanično razrešiti dužnosti dosadašnjeg direktora Luke Novi Sad Milenka Milivojevića.

Požgaj je predao gradskoj Kadrovskoj komisiji da ga razreši svih funkcija, "jer prelazi na novu dužnost".

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu saobraćaja Miodraga Poledice, za novosadsku Luku uskoro će biti raspisan tender za izbor strateškog partnera, jer kako je naveo, u ovdašnju Luku treba uložiti oko deset miliona evra.

Aleksandar Milovančev je lekar po profesiji, a šef je odborničke grupe SNS u novosadskom parlamentu. Izvršni direktor preduzeća bi trebalo da postane Aleksandar Požgaj, koji je sada na poziciji šefa kabineta predsednika Skupštine grada Siniše Sevića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: