Hamnei pozvao Zapad da zabrani film

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei traži od Zapada da pokaže poštovanje prema islamu i da zabrani film "Nevinost muslimana" koji ismeva proroka Muhameda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.09.2012.

16:10

Default images

Iranska televizija prenela je njegovu izjavu da zapadni lideri moraju da dokažu da nisu "saučesnici" u "teškom zločinu".

Takav poziv ukazuje i na veliku kulturnu različitost povodom tog filma, s obzirom na to da američki funkcioneri kažu da ne mogu da zabrane slobodu govora, a svetski pretraživač Gugl odbija da zabrani video klip tog filma na Jutjubu.

Nekoliko muslimanskih zemalja je skinulo film sa Jutjuba.

Hamnei je istakao da u nekim zamljama postoji zabrana govora mržnje, kao što je na primer zabrana nacističkih sajtova, pa se on pita "Kako to da ne postoji sloboda izražavanja u tim slučajevima, a vređanje islama i njegovih svetinja je dozvoljeno?"

Nezavisno od Hamneija, ministar spoljnih poslova Irana Ali Akbar Salehi je rekao da će Iran zbog filma uputiti protestno pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu.

U Iranu je održano nekoliko demonstracija zbog filma snimljenog u SAD, ali su one bile mirne. Prošle sedmice, veliki broj Iranaca okupio se ispred švajcarske ambasade koja zastupa američke diplomatske interese u Teheranu.

Poluzvanična verska fondacija je u međuvremenu povisila nagradu koju je ponudila za ubistvo britanskog autora Ruždija - sa 2,8 miliona na 3,3 miliona dolara zbog njegove knjige "Satanski stihovi" koju iranski lideri smatraju bogohulnom.

Nekadašnji iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini, izdao je 1989. godine fatvu (verski edikt) protiv Ruždija, ali su se iranske vlasti distancirale od tog njegovog naređenja.

I dalje traju protesti u muslimanskom svetu protiv filma "Nevinost muslimana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: