Pobunjenici: Ubijen Hamis Gadafi

Jedan od sinova libijskog lidera Moamera Gadafija, Hamis, ubijen je u sukobu u blizini prestonice Tripolija, saopštio visoki predstavnik pobunjenika.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.08.2011.

07:44

Default images

Istovremeno, libijski pobunjenici su saopštili da imaju "skoro sigurnu" informaciju da je, zajedno sa Hamisom Gadafijem, ubijen i šef libijske obaveštajne službe Abdulah al-Senusi.

Pukovnik Al-Mahdi al-Haragi, koji komanduje Brigadom pobunjeničke vojske u Tripoliju, rekao je da mu je potvrđeno da je Hamis Gadafi teško ranjen u sukobu u blizini Bani Valida i Tarhonija i da je kasnije preminuo u bolnici.

Prema ovim informacijama, Halid Gadafi je sahranjen u oblasti u kojoj se sukob dogodio, preneo je Rojters.

Portparol pobunjenika Ahmed Omar Bani rekao je da je Hamis najverovatnije ubijen zajedno sa još nekoliko ljudi, kada su pobunjenici u "mercedesima" presreli vojni konvoj u Tarhuni.

Prema njegovim rečima, pobunjenici su pokušali da zaustave konvoj, kada su na njih otvorili vatru oni koji su bili u njemu. "Naša brigada u Tarhuni odgovorila je na pucnjavu, pogodila dva vozila i ubila putnike", rekao je Bani novinarima u Bengaziju.

Bani je rekao i da je veoma teško identifikovati tela ubijenih, ali da su vojnici uhapšeni na licu mesta rekli da su među njima telohranitelji Hamisa Gadafija.

Hamis (28), najmlađi sin Moamera Gadafija, komandovao je brigadom koja se smatra najefikasnijom i najlojalnijom silom libijskog lidera. Pobunjenici su u žestokim sukobima u subotu zauzeli njihovu bazu.

Vest o ubistvu Hamisa Gadafija više puta je objavljivana od početka sukoba u Libiji, ali do sada nije potvrđena.

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje Moamera Gadafija, njegovog drugog sina Saifa al-Islama i šefa obaveštajne službe Al-Senusija pod optužbom za zločine protiv čovečnosti.

Prelazna vlada: Ne razumemo Alžir

Arhivska fotografija Gadafijeve žene Sofije (Beta)
Istovremeno, prelazna libijska vlada je saopštila da "ne može da razume" da neko može da pruži "utočište Gadafijevoj porodici" čiji je jedan deo doputovao u Alžir, uz obrazloženje alžirskih vlasti da su ih privremeno do odlaska "u treću zemlju" primili "iz humanitarnih razloga".

"U Alžiru su rekli da su im ponudili samo privremeni prelaz do treće zemlje, ali mi to ne možemo da potvrdimo. Alžirske vlasti su još rekle da su ih (Gadafijevu porodicu) primili iz humanitarnih razloga", rekao je portparol libijske prelazne vlade Mahmud Šamam.

"Tražimo od svih zemalja da shvate da mi ne možemo da pozdravimo niti da razumemo akcije spasavanja Gadafijeve porodice", rekao je Šamam na konferenciji za novinare u Tripoliju.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Alžira potvrdilo je juče da su u tu zemlju doputovali supruga Moamera Gadafija i njihovo troje dece.

U Alžir su stigli Gadafijeva supruga Safija, ćerka Ajša, dva sina, Hanibal i Mohamed, kao i njihova deca.

U saopštenju se navodi da su o tome obavešteni generalni sekretar UN i Savet bezbednosti UN, kao i šef libijskog Prelaznog nacionalnog
saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: