Žene mogu da čitaju "Vjeruju"

Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej dao je blagoslov da žene na liturgiji mogu da čitaju "Vjeruju", što do sada nikada nije bila praksa.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

17:33

Default images

Verski analitičar Živica Tucić rekao je da bi ta odluka patrijarha Vartolomeja mogla da utiče i na praksu ostalih pravoslavnih crkava, uključujući Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Menja se položaj žene u pravoslavnoj crkvi", rekao je Tucić za Betu i dodao da u pravoslavnim crkvama ženama nije bilo formalno zabranjeno da čitaju "Vjeruju", ali da to do sada nije bila praksa.

"Vjeruju" se čitaju pred kanon evharistije sa dopuštenjem prisutnog sveštenika ili episkopa. Njih čita istaknuta ličnost, ako je prisutna, na primer kralj, predsednik, ministar, gradonačelnik, ambasador, podsetila je verska agencija VIA.

Međutim, ženama ma kog ranga u javnom životu to nije bilo omogućeno, kao na primer bivšoj ministarki spoljnih poslova Grčke Dori Bakojanu ili obrazovanja Marijeti Janaku.

Zamenica ministra obrazovanja Grčke, u čijoj je nadležnosti i vera Fofo Genimata, nedavno je bila "prva u istoriji" koja je izgovorila Vjeruju u sabornom Hramu Svetoga Đorđa na Fanaru u Carigradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: