But: Nezavisnost oko 15. februara?

Ambasador Slovenije u Češkoj Franc But spekuliše da će Kosovo proglasiti nezavisnost oko 15. februara.

Izvor: FoNet, Beta

Petak, 18.01.2008.

11:10

Default images

On je izjavio da će nezavisnost Kosova biti proglašena "verovatno jednu ili dve sedmice posle drugog kruga predsedničkih izbora u Srbiji". On je sinoć na jednom skupu u Pragu dodao da će Slovenija, koja predsedava Evropskoj uniji, u roku od 24 sata po proglašenju nezavisnosti Kosova pripremiti blic sastanak političkih vrhova Unije o tome.

Slovenija će, po rečima ambasadora Buta, nastojati da se održi smer Srbije prema Evropskoj uniji.

Drugi krug predsedničkih izbora u Srbiji, koji je gotovo siguran pošto je teško da će ijedan kandidat pobediti već u prvom, treba da se održi 3. februara.

Baša: Priština pred nezavisnošću

Ministar inostranih poslova Albanije Ljuljzim Baša smatra da se Priština nalazi pred proglašenjem nezavisnosti.

On je za austrijsku novinsku agenciju APA kazao da se radi samo o "par nedelja do priznanja Kosova kao suverene i nezavisne države". Baša je naglasio da rukovodstvo na Kosovu, na insistiranje međunarodnih partnera, čeka završetak odlučujućih izbora u Srbiji.

U Prištini su odlučili da šansu za nezavisnost pretvore i u šansu za saradnju sa EU, NATO-om i SAD, objasnio je šef albanske diplomatije.

"Kosovsko rukovodstvo ne želi više da gubi vreme da bi, kao i većina drugih u regionu, stupili u proces integracije, a i pored toga smo uvereni da Kosovari neće ugroziti višedecenijsku želju za nezavisnošću", dodao je on.

On kaže da će Tirana priznati nezavisno Kosovo u trenutku kada to njemu bude odgovaralo. Nezavisnost Kosova za Tiranu je, naglasio je on, jedino rešenje za dugoročnu stabilnost.

"Albanija je Kosovo priznala, priznaje ga i priznaće ga", preneo je on moto politike zvanične Tirane prema Prištini.

Baša je rekao - u vezi sa strepnjama da Albanci u Albaniji, albansko većinsko stanovništvo na Kosovu i manjina u Makedoniji teže ka stvaranju velike Albanije - da takva razmišljanja ne postoje.

"Ideja Velike Albanije danas dolazi pre svega iz Beograda i Moskve", rekao je on, dodajući da je budućnost Tirane, Prištine i Skopja u EU.

Srbi ne bi trebalo da propuste još jednu šansu da uskoče u voz u pravcu Brisela, ocenio je on povodom predsedničkih izbora u Srbiji, dodajući da Tirana prati veoma pažljivo taj razvoj.

"Pratimo predsedničke izbore u Srbiji jer nas pre svega pogađaju regionalne teme kao što su Kosovo i pravac kojim će se kretati Srbija", rekao je on.

"Nadamo se da će se nametnuti evropska vizija", podvukao je Baša, ukazujući da je uveren da je za sve narode na Balkanu bolje kretanje putem integracije u EU, a za pojedine i u NATO-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: