Većina za EU i protiv ulaska u NATO

Istraživanje javnog mnjenja agencije Politikum pokazalo da većina građana Srbije između EU i Kosova biraju Kosovo.

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2007.

17:28

Default images

Istraživanje koje je naručilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pokazalo je takođe i da je većina građana Srbije za ulazak u EU i za najtešnje odnose s Rusijom.

Za ulazak u NATO je svega 26 odsto građana Srbije, za ulazak u EU 71, 55 odsto, a za najtešnje veze sa Rusijom 59,31 odsto. Ukoliko bi brže pristupanje EU bilo uslovljeno priznanjem nezavisnosti Kosova, 70 odsto građana Srbije smatra da taj uslov ne treba prihvatiti.

Novinare je zanimalo zašto je bilo postavljeno takvo pitanje, ako zvaničnici govore da status Kosova i EU ne treba povezivati i da li je to najava promene državne politike. Ministar Slobodan Samardžić navodi da to pitanje ne znači promenu državne politike.

"Druga dimenzija tog pitanja jeste kakva je skala vrednosti kod ljudi, da li im je važnija Evropska unija od Kosova? To je jako važno za mene kao ministra za Kosovo i Metohiju, ali ja mislim da je važno i za svakog građana Srbije. Mislim da su ovde pokazali, ako vi sad stavljate te dve stvari na isti nivo, ili čak na različit, da žrtvujete Kosovo zarad EU , prosto odgovor je da je Kosovo je važnije", kazao je ministar Samardžić.

Većina građana Srbije smatra da je autonomija Kosova unutar Srbije "najpravedniji ishod pregovora", ali da je najrealniji ishod nezavisnosti .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: