Ovo su slike Jerusalima koje su obišle svet

Izraelska policija upotrebila vodene topove kako bi rasterala hiljade demonstranata koji su se u centru Jerusalima okupili u znak protesta protiv Netanijahua.

Izvor: B92

Petak, 24.07.2020.

10:39

Ovo su slike Jerusalima koje su obišle svet
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Izbili su i sukobi tokom noći, zbog čega je najmanje 55 osoba uhapšeno, prenosi AP.

U Izraelu su u toku nekoliko prethodnih nedelja organizovani protesti na kojima demonstranti pozivaju premijera da da ostavku, zbog optužbi za korupciju i lošeg upravljanja pandemijom od strane njegove nestabilne vlade pogođene konfliktima.

Jučerašnji protest ogranizovan je u blizini Netanjahuove rezidencije kasno posle podne i u početku je proticao mirno.

Manji kontra-miting pristalica premijera održan je u blizini, a dva suprotstavljena tabora bila su razdvojena metalnim barikadama i velikim brojem pripadnika policije.
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit
Iz policije navode da su pokušali da rasteraju demonstrante kada su oni pokušali da krenu u šetnju gradom.

Tom prilikom došlo je do sukoba između policije i demonstranata, nakon čega su pristigla četiri velika kamiona sa vodenim topovima, kako bi rasterala okupljene građane. Sa vremena na vreme, izgledalo je kao da topovi s leđa prskaju neke demonstrante koji su mesto protesta pokušavali da napuste u miru.
AP Photo/Ariel Schalit
Izrael je mere karantina uveo u martu, čim su se pojavili prvi slučajevi zaraze korona virusom, i do maja je pandemiju uspešno držao pod kontrolom. Međutim, kada su ove i druge restriktivne mere ukinute, zabeležen je porast broja obolelih, a u zemlji trenutno ima preko 57.000 potvrđenih slučajeva zaraze i najmanje 442 umrlih od posledica COVID-19.

Pandemija je trebalo da bude prioritet koalicione vlade formirane u maju, nakon tri neuspešna izbora obržana u manje od godinu dana, ali zbog unutrašnjih sukoba, ona nije bila u stanju da postigne dogovor u vezi sa merama u cilju borbe protiv pandemije.

Premijer Izraela se u međuvremenu suočava sa otpužbama za korupciju, prevaru i kršenje poverenja, a opozicija tvrdi da Netanjahu najviše napora ulaže kako bi izbegao da snosi pravne posledice za zločine za koje ga terete, a ne za stavljanje pandemije pod kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: