Svet 14

08.05.2024.

23:40

Rat u Ukrajini – dan 804: Novi udari; Povređena deca; Pregovori u Bratislavi?

Rat u Ukrajini – 804. dan.

Izvor: B92

Rat u Ukrajini – dan 804: Novi udari; Povređena deca; Pregovori u Bratislavi?
Shutterstock/zef art

Podeli:

Sukobi na frontu ne prestaju. Vlasti u Lugansku tvrde da je Kijev izveo napad na skladište nafte u tom gradu.

Ukrajinske vlasti saopštile da su severnokorejske rakete koje je Rusija lansirala u velikoj meri bile neuspešne.

Završeno

23:31

Zaharova najavila oštar odgovor Rusije na poteze zvaničnog Londona

Proterivanje ruskog vojnog atašea iz Ujedinjenog Kraljevstva i potezi Velike Britanije usmereni na rusku diplomatsku misiju i nekretnine dobiće proporcionalan odgovor Moskve koji će biti oštar i adekvatan, najavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Potezi britanskih vlasti koje su bukvalno opsednute rusofobijom, u potpunosti potvrđuju pristrasnu i neprijateljsku prirodu engleske politike prema Rusiji. Više puta smo upozoravali zvanični London da će sve neprijateljske akcije naići na oštar i adekvatan odgovor", navodi se u saopštenju Zaharove.

22:22

Usvojen nacrt zakona o služenju vojnog roka za zatvorenike

Ukrajinski parlament odobrio je danas nacrt zakona koji bi omogućio nekim kategorijama zatvorenika da služe u oružanim snagama Ukrajine i bore se u ratu protiv Rusije.

Zakon je danas usvojen nakon drugog čitanja, a podržalo ga je 279 od ukupno 450 članova parlamenta, prenosi Kijev Indipendent.

Predlog zakona treba da potpiše predsednik države Volodimir Zelenski, koji je podržao ideju.

21:17

19:34

Pregovori u Bratislavi?

Slovački predsednik Peter Pelegrini pozvao je na mir između Rusije i Ukrajine i rekao da, ako je potrebno, Bratislava može biti domaćin mogućih pregovora, preneli su danas slovački mediji.

Slovački predsednik je politički saveznik premijera slovačke vlade Roberta Fica, koji se snažno protivio slanju vojne pomoći Ukrajini i uvođenju sankcija Rusiji, prenosi dnevnik Kijev Indipendent.

Govoreći danas u gradu Banska Bistrica povodom Dana pobede u Evropi, nedavno izabrani predsednik Slovačke rekao je da evropski lideri imaju odgovornost da obezbede mir u Ukrajini kako bi se izbegli "tragični scenariji".

18:44

Kameron razgovarao sa Sijartom o podršci Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron razgovarao je danas sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom o podršci Ukrajini i o značaju očuvanja evroatlantskog jedinstva.

"Velika Britanija je spremna da podrži Ukrajinu koliko god je potrebno. Danas sam se sastao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom da razgovaramo o tome, kao i o značaju održavanja evroatlantskog jedinstva", naveo je Kameron na platformi Iks.

18:22

Vazdušni napad na Harkov: Povređena deca

U ruskom vazdušnom napadu na školski stadion u Harkovu povređeno je najmanje četvoro dece i tri odrasle osobe, saopštili su danas ukrajinskih zvaničnici.

Dvoje tinejdžera hospitalizovano u teškom stanju, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov na platformi Telegram.

Tužilaštvo je saopštilo da su škola i obližnji stambeni objekti oštećeni tokom napada.

17:35

Oboren dron iznad Belgoroda


PVO sistemi oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

17:22

Nemačka: Šolc uverio Zelenskog o nemačkoj podršci mirovnom samitu o Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc naglasio je danas, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, da Berlin podržava održavanje mirovnog samita o Ukrajini u Švajcarskoj, saopštio je danas potparol nemačke vlade. ''

Kancelar je potvrdio učešće i ponovio da Nemačka aktivno podržava samit. Saglasili su se da je cilj što veće globalno učešće'', navedeno je u saopštenju nemačkog potparola.

Zelenski je rekao da je obavestio Šolca o situaciji bojnom polju, kao i da su razgovarali o odbrambenoj saradnji i predstojećoj Konferenciji o oporavku Ukrajine, prenosi Rojters.

17:08

Sijarto: Mađarska neće učestovovati u inicijativi NATO-a za pomoć Ukrajini

Mađarska neće učestvovati u dugoročnom planu NATO-a za pomoć Ukrajini, poručio je danas šef mađarske diplomatije Peter Sijato.

''Mađarska će uprkos pritisku ostati izvan lude misije NATO-a'', rekao je on.

Saveznici NATO-a su se u aprilu dogovorili da započnu planiranje dugoročne vojne podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije, kroz formiranje fonda vrednog 100 milijardi evra.

Prema tom planu, NATO bi preuzeo neke poslove koordinacije od koalicije koju predvode SAD, poznate kao Ramštajn grupa, prenosi Rojters.

16:32

Uništen ruski tenk T-80

15:10

Unišeni položaji ukrajinske vojske

14:50

Novim zakonom se omogućava mobilizacija osuđenika

Ukrajinski parlament usvojio je danas zakon kojim se dozvoljava mobilizacija nekih osuđenika, izjavili su poslanici.

"Oni osuđeni za ubistvo sa predumišljajem, silovanje, seksualno nasilje i zločine protiv nacionalne bezbednosti neće biti mobilisani", napisao je Aleksij Hončarenko, jedan od parlamentaraca na Telegramu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je 2. aprila zakon koji predviđa smanjenje starosne granice za vojnu mobilizaciju sa 27 na 25 godina, zato što oružanim snagama nedostaju vojnici za borbu sa ruskim snagama.

Poslanici su još pre godinu dana glasali za taj zakon, koji je od tada čekao na potpis predsednika Ukrajine.

14:43

Ruski ataše proteran

Britanija saopštila da će proterati ruskog atašea za odbranu, ukinuti diplomatski status za pojedine nekretnine i ograničiti diplomatske vize za predstavnike Ruske Federacije.

''Proteracemo ruskog atašea za odbranu, koji je neprijavljeni vojni obaveštajac. Uklonicemo status diplomatskih prostorija sa nekoliko nekretnina povezanih sa Rusijom i nametnućemo nova ograničenja na ruske diplomatske vize, uključujući i vreme koje ruske diplomate mogu da provedu u Britaniji'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli u parlamentu.

On je dodao da je akcija usledila nakon serije "malignih aktivnosti" iz Rusije širom Britanije i Evrope, prenosi Rojters.

13:26

Moskva: Da, udarili smo

Ruska vojska izvela je jutros masovni udar na energetske objekte i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Kao odgovor na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu ruskim energetskim objektima, Oružane snage Ruske Federacije su jutros izvele grupni udar preciznim oružjem dugog dometa na moru i vazduhu, vazdušno-balističkim hipersoničnim raketnim sistemom Kinžal, kao i bespilotnim letelicama na energetske objekte i preduzećima vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Svi naznačeni ciljevi su, kako se dodaje, pogođeni.
 

12:33

Sravnjeno sa zemljom

12:33

Rusija poslala oštro upozorenje: Ako NATO pošalje trupe...

11:22

Rumunija razmatra slanje "Patriota"


Rumunski predsednik Klaus Johanis saopštio je da je spreman da razmotri mogućnost predavanja Ukrajini PVO sistema "Patriot", prenosi Rojters. "Predsednik Bajden je pomenuo to tokom našeg sastanka, a ja sam odgovorio da sam otvoren za diskusiju. Trebalo bi da razgovaram o tome sa Vrhovnim savetom odbrane da bi razumeli šta možemo da ponudimo, a šta možemo da dobijemo zauzvrat, jer je neprihvatljivo da Rumunija ostane bez protivvazdušne odbrane", izjavio je Johanis. Predsednik je dodao da se diskusija o tome ko može da prebaci "Patriot" u Ukrajinu traje već nekoliko nedelja.
 

11:21

Ugašen požar u ruskom skladištu nafte


Otvoreni požari na skladištu nafte, koje su u noći 8. maja pogodile Oružane snage Ukrajine, ugašeni su, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko. On je dodao da je skladište nafte izričito civilni objekat.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska u noćnim napadima na Lugansk nije koristila samo rakete, već i dronove, a ruske snage su uspele da obore deo bespilotnih letelica. Istražni komitet je na svom Telegram kanalu objavio da istražitelji utvrđuju okolnosti napada ukrajinskih snaga na skladište nafte u Lugansku.
 

11:09

Oboreno 59 vazdušnih ciljeva

U noći 8. maja 2024. godine, ruski osvajači napali su Ukrajinu sa 55 projektila i 21 bespilotnim letelice Šahed.

Ruski napad je ciljao infrastrukturu u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Poltave, Kirovograda, Zaporožja i Ivano-Frankovska.

Ukrajinski branioci oborili su 59 vazdušnih ciljeva:

◾33 krstareće rakete Kh-101

◾4 krstareće rakete Kalibr

◾2 krstareće rakete Kh-59/69

◾20 bespilotnih letelica Shahed

10:48

Poljska: Priveden navodni dezerter iz Rusije

Poljski Biro za nacionalnu bezbednost saopštio je danas da je priveden navodni "ruski dezerter" na granici sa Belorusijom. Muškarac je kod sebe imao ruska dokumenta, uključujući i ugovor sa oružanim snagama, prenose RIA Novosti.

"Reč je o muškarcu starom 41 godinu koji je ilegalno prešao granicu izmedju Belorusije i Poljske. Preduzimaju se dalje radnje protiv njega", saopštile su granične službe Rusije.

10:48

Oštećene termoelektrane

Tri ukrajinske termoelektrane ozbiljno su oštećene u eksplozijama, saopštio je ukrajinski energetski holding DTEK.

10:26

Sa ovim su Rusi napali

10:23

Snimci nakon ruskih udara

09:44

Litvanija šalje vojsku...

09:42

Rusi šalju pakleno oružje; "nema skrivanja, nema bežanja..."

09:40

Eksplozja u Luganjskoj oblasti

09:19

Zelenski se obratio naciji povodom Dana pobede nad fašizmom

09:19

Rusi pokušali da upadnu u Harkiv; Napad odbijen

09:08

"Neprijatelj ne odustaje"

Najmanje šest osoba povređeno u masovnim ruskim napadima, saopštile su ukrajinske vlasti.

"Neprijatelj ne odustaje od svojih planova da Ukrajince liši još jednog masovnog napada na našu energetsku industriju", napisao je na Telegramu ukrajinski ministar energetike German Galuščenko.

Ti napadi su bili usmereni na proizvodnju i prenos električne energije u regionima Poltava (istok), Kirovograd (centar), Zaporožje (jug), Lavov, Ivano-Frankivsk i Vinica (zapad).

Dodaje se da su "ozbiljno oštećene" zdanja kompanije DTEK, najvećeg privatnog investitora u energetskom sektoru Ukrajine, kao i tri termoelektrane.

Lokalne vlasti su navele da su ti objekti bombardovani oko 180 puta od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, a od toga pet puta u poslednjih nekoliko nedelja.

07:46

Gori

07:45

Jedan od najvećih raketnih baraža u godini: Rusi sasuli krstareće rakete, rakete, balističke rakete i iranske dronove na gradove širom Ukrajine

07:35

Pokrenut masovan raketni napad

"Na Dan sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu, nacistički Putin je pokrenuo masivan raketni napad na Ukrajinu.

Preko 50 raketa i više od 20 dronova Šahed gađali su infrastrukturu u oblastima Lavova, Vinice, Kijeva, Poltave, Kirovograda, Zaporožja i Ivano-Frankovska. Sve neophodne službe već rade na ublažavanju posledica ruskog terora.

Ceo svet mora da razume ko je ko. Svet ne sme dati šansu novom nacizmu", napisao je Zelenski na mreži Iks. 

07:33

Više od 40 dronova napadalo

Više od 40 dronova napalo je teritoriju Belgorodske oblasti u protekla 24 sata. U napadima je poginulo osam osoba, a povređeno je 45, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: