Vesna Pešić: DS je razočarao građane

U emisiji Poligraf TV B92 10. januara gostovala je Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP-a, koja je govorila o stavovima te stranke, kao i o mogućim potezima Čedomira Jovanovića, ukoliko bude izabran za predsednika. Izdvajamo najinteresantnije delove razgovora.

Izvor: Antonela Riha

Subota, 12.01.2008.

12:47

Default images

B92: Pošto smo u izbornoj kampanji, tačnije, Vaša partija i birači, koliko ta okolnost sada može da utiče na opredeljenje građana, ukoliko recimo ne dođe do tog potpisivanja, a postoji i ta mogućnost, da li to može da ojača one stranke i one kandidate koji su upravo protivnici tog pridruženja Evropskoj uniji i imaju neke druge alternative. Da li mislite da je biračko telo senzitivno prema tako nečemu i do koje mere?

Pešić: Naše biračko telo u principu nije jako senzitivno, izuzev tog najobrazovanijeg sloja koji jeste i koji potpuno razume o čemu je tu reč, i ovako kad ja pričam sa nekim ljudima onda oni kažu recimo ovo što vi kažete. Ako bi bilo, recimo, u oba slučaja, ako bi bilo... stvar jasna 28. januara, ako recimo Vlada ne bi to potpisala, da u tom slučaju verovatno da bi došlo do priličnog razočarenja.

B92: Mada, Božidar Đelić je spreman sa sve penkalom da ode tamo i da potpiše.

Pešić: Da vam kažem, vidite u čemu je problem sad s tim penkalom, ko drži to penkalo, znate, tu meni nije jasno.

B92: Drži on, drži Vlada, DS ima većinu i kažu da će insistirati na tome.

Pešić: Vidite, sad imamo neku najnoviju vest i tu neku radnu grupu koja se formirala za Srbiju, to je veoma komplikovano sad postalo. Jeste potpisao onaj prvi paraf, koji je kao što znate izmišljen samo zbog Srbije koja ima tolike teškoće oko potpisivanja ovog prvog Sporazuma sa Evropskom unijom. Znači, bio je Đelić, imao je odobrenje, on je parafirao, ali kad je reč o Sporazumu to treba da potpiše premijer. Iz Demokratske stranke Srbije već čujemo da on apsolutno to neće potpisati.

B92: Da, ali smo čuli i da će Đelić ipak potpisati.

Pešić: Da li potpis vredi, da li ćemo mi tu gledati neku tuču oko tog penkala, da li ima penkalo ili nema penkalo i to je veliko pitanje.

B92: Da li mislite da će to da opredeljuje birače, da li mislite da su ovi predsednički izbori na neki način referendum za i protiv Evropske unije, pošto se na tome dele poruke i ideologija određenih predsedničkih kandidata? Da li smo mi sada na toj raskrsnici?

Pešić: Ja mislim da to je samo tako delimično, ako uzmete Srpsku radikalnu stranku, mislim da je ta pozicija dosta jasna i nema gotovo nikakvih dilema, mada su možda i oni nešto ublažili, ne kažu - nikad nećemo u Evropsku uniju i tako, ali njihova pozicija je relativno jasna.

B92: I njihov kandidat je dosta jak sudeći po istraživanjima i po prethodnim rezultatima.

Pešić: Jeste, znači, i koncepcija je dosta jasna, znači, po mom mišljenju to je jedan retro, jedno gledanje unazad i cela ta scenografija i cela ta priča, ona je zaista, kako da kažem, okrenuta prema prošlosti i tu onda nema, ne može se očekivati da će doći do potpisivanja Sporazuma, da će doći do nekakvog boljitka u svemu tome, ali dobro, ta pozicija je relativno jasna, kad je reč o tom našem putu. Ali ova druga pozicija nije dovoljno upečatljiva, vidite, ja mislim da Demokratska stranka nije izašla dovoljno sa jasnim evropskim putem i tu je problem sada zašto do toga nije došlo.

B92: Čekajte, tu ipak niste fer, Boris Tadić svakoga dana ponavlja da je Evropska unija naš prioritet kao i Kosovo u Srbiji, ali Evropska unija... Dakle, u svakoj poruci on to naglašava.

Pešić: Da vam kažem, on naglašava, ali vidite, on je ipak prihvatio i glasao, znate, vidite, ja primećujem sa sopstvenim razočarenjem jednu deklarativnost kod Demokratske stranke. Znači, vi deklarativno stalno izjavljujete, a kad dođe konkretno onda odjedared kad je to konkretno onda se ne vidi čvrstina toga stava. Znači, vi kažete to, ali vidite, kad treba glasati i da ne ode, da se ne baci, onda ćutite, ministri imaju većinu, ali o tome se... to prećuti....

B92: Nije konačna priča još uvek, zbog toga, čekaju se ti Rusi da dođu da se čuje ponuda.

Pešić: Hoću da kažem da vi možete svaki put da vidite da to nije... recimo rezolucija, vi kažete - pa, dobro, ako je to tako jasan put, kako su svaki put, evo, otkako sam ja u Parlamentu...



B92: Pričamo o kampanji i onim ključnim temama kojima će se predsednik Srbije, ko god da bude izabran, svakako morati da bavi, a ono što sledi jeste pitanje statusa Kosova. LDP je, poznat je stav, izdvaja se od svih ostalih na tu temu, ali vidimo da ta priča i dalje traje i da će, čini se trajati u okvirima Saveta bezbednosti i u okvirima Evropske unije. Šta Vi tu očekujete, šta bi LDP i Vaš kandidat mogao tu da uradi sad u ovakvim okolnostima? Dakle, ne ono što su želje nego u smislu realnosti.

Pešić: Da vam kažem nešto, kad je reč o statusu Kosova to prvo kad je u pitanju naša stranka postoji dosta neka velika zabuna, recimo, niti smo mi izgubili Kosovo, niti smo se mi aktivno negde zalagali za nezavisno Kosovo, prvo, to su sve fame koje prate, prosto jednu početnu tačku od koje smo mi razmišljali i od koje smo pokušavali da nađemo nekakva rešenja. Znači, mi smo počeli od tačke da je neka strana vojska ušla na teritoriju, izbacila našu vojsku i policiju i da smo mi realan suverenitet izgubili na Kosovu '99. godine. Znači, od te tačke smo mi pokušali da nalazimo nekakva realna rešenja.



B92: Da li biste onda otvoreno podržali drugog kandidata, to je gospodin Tadić, koga inače vrlo kritikujete u kampanji, čini se da više kritike upućujete njemu nego radikalima?

Pešić: Da vam kažem, radikali su potpuno sve suprotno od naše stranke, i oni to isto kažu tamo često u Skupštini. Vi ste mogli da vidite naše duele sa njima i to je potpuno jasno. Pa, znate šta, uvek postoji jedno razočarenje od onoga koji je trebalo da se isprsi upravo na toj nekoj drugoj poziciji. Znači, reč je ne o LDP-u, nego je reč o razočarenju mnogih građana koji su očekivali da će Demokratska stranka da drži tu busiju, da će ona biti na toj tačci čvrsta, ali kad ona nije čvrsta onda svakako da mi moramo da kritikujemo kad tu nema čvrstine, pa onda bi tu neko malo da traži kompromis, pa bi malo, je l'te da bude malo bliži radikalima, pa da uskače u njihov teren, pa onda na kraju ne znamo za šta glasamo. Znači, svakako da u drugom krugu da ćemo mi doneti najbolju moguću ispravnu odluku u skladu sa našom politikom i verovatno da ja nisam ovlašćena, prvo, bez ikakvih organa i prepotentno da obećavam glasove. Videćemo kako će to sve izgledati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: