Socijalistička partija Srbije

  • osnovana: 16.06.1990.
  • predsednik: Ivica Dačić
  • boja: crvena
  • broj poslanika: 11
  • status: vlast

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

11:46

Default images

osnovana: 16.06.1990.
predsednik: Ivica Dačić
boja: crvena
broj poslanika: 11 organizovanih u poslaničku grupu "SPS-Jedinstvena Srbija"
status: vlast

zvanična stranica: www.sps.org.rs

Socijalistička partija Srbije (SPS) je nastala 16. jula 1990. godine ujedinjenjem Saveza komunista Srbije (SKS) i Socijalističkog saveza radnog naroda Srbije (SSRNS). Za predsednika stranke na prvom Kongresu izabran je Slobodan Milošević.

Decembra 1990. godine na prvim izborima za Skupštinu Srbije, SPS je osvojila prvo mesto sa 194 mandata, a Slobodan Milošević je izabran za predsednika Republike Srbije.

Januara 1991. godine je izabrana prva Vlada Srbije nakon uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji, koju je sastavio SPS, a njen predsednik je bio Dragutin Zelenović.

Maja 1992. godine, SPS osvaja prvo mesto na prvim izborima za Skupštinu Savezne Republike Jugoslavije, a u decembru iste godine prvo mesto na prevremenim izborima za Skupštinu Srbije. Decembra 1992. godine SPS u skupštini ima 101 poslanika.

Iste godine, u izborima održanim u istom danu kada i parlamentrani, Slobodan Milošević pobeđuje Milana Panića na izborima za predsednika Republike Srbije.

1993. SPS formira manjinsku Vladu koju je podržao SRS, ali dolazi do sukoba pa tako 1993. godine izbori bivaju ponovo raspisani.

19.12.1993. godine održavaju se novi vanredni parlamentarni izbori na kojima SPS osvaja 123 mandata i sa Novom demokratijom formira Vladu čiji je premijer Mirko Marjanović.

Od 1996. godine socijalisti su u koaliciji sa Jugoslovenskom levicom (JUL), koju je predvodila supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković.

1996. godine se organizuju lokalni izbori na kojima SPS biva optužena za krađu izbornih rezultata, pa se organizuju protesti koji dovode do priznavanja izbornih rezultata Slobodana Miloševića, februara 1997. godine.

U septembru 1997. godine održavaju se redovni parlamentarni izbori koje bojkotuje deo tadašnje opozicije - DS, DSS i GSS. Pobedu je opet odneo SPS koji u koaliciji sa JUL-om i Novom demokratijom dobija 110 mandata. Formira se druga vlada Mirka Marjanovića u kojoj svoje mesto nalaze i radikali.

24.09.2000. godine su održani redovni lokalni i parlamentarni izbori, ali i vanredni izbori za predsednika Savezne Republike Jugoslavije. SPS gubi i na lokalnom i saveznom nivou, a završavaju se velikim demonstracijama 05. oktobra 2000. godine, posle kojih Slobodan Milošević priznaje izborni poraz.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u decembru 2000. SPS osvaja svega 37 poslaničkih mandata. Socijalisti prelaze u opoziciju posle 10 godina vladanja. Strankom rukovodi Slobodan Milošević, koji je 28. juna 2001. godine bio izručen Haškom tribunalu.

Na parlamentarnim izborima 2003. SPS osvajaju 7,6% glasova, odnosno 22 mandata. I dalje ostaje u opoziciji, ali u parlamentu daje podršku manjinskoj vladi Vojislava Koštunice koju čine DSS-NS-G17.

11. marta 2006. godine u Hagu umire Slobodan Milošević.Decembra 2006. godine Ivica Dačić je izabran za novog predsednika Socijalističke partije Srbije.

Na parlamentarnim izborima održanim 11. maja 2008. godine, SPS u koaliciji sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom osvojila 7,58% glasova i ukupno 20 poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini. SPS ulazi u vladu koju predvodi Demokratska stranka, dobijajući neka od ključnih ministartstava uključujući i mesto zamenika premijera Srbije.

Na poslednjem osmom kongresu SPS-a, za predsednika stranke je po drugi put izabran Ivica Dačić, za predsednika Izvršnog odbora izabran je Branko Ružić, za potpredsednike: Žarko Obradović, Slavica Đukić-Dejanović, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović i Dijana Vukmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: