Nova slika iračkog rata

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2003.

09:30

Default images

SAD se suočavaju s novom slikom iračkog rata. Prizore spektakularnih eksplozija nad Bagdadom, kolona oklopnih vozila koji prelaze iz Kuvajta i iračkih zarobljenika koji se zahvaljuju svojim "oslobodiocima" zamenili su izveštaji o dosad najžešćim sukobima i prvim američkim i britanskim žrtvama. Tom novom dimenzijom rata u Iraku dominira slika grupe ubijenih i zarobljenih američkih vojnika, koji su, kako je rečeno u Pentagonu, bili žrtve ratnog lukavstva iračkih snaga kod Al-Nasarije. U poslednja 24 sata čula su se, povodom tog slučaja, brojna upozorenja sa državnog vrha u Vašingtonu, na liniji onoga što je rekao predsednik SAD Džordž Buš: "Zahtev za 'humani tretman' zarobljenih Amerikanaca u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima, koju koalicione snage striktno primenjuju prema zatočenim Iračanima uz upozorenje nadležnima u Bagdadu da će, u protivnom, i zbog toga "odgovarati pred sudom za ratne zločine".

Tokom prvog Zalivskog rata 1991. Iračani su zarobili 21 američkog vojnika. Prema rečima sekretara za odbranu SAD Donalda Ramsfelda, oni su tada bili mučeni i seksualno zlostavljani, da bi na kraju bili pušteni posle pristanka Vašingtona da za svakog zarobljenog plati otkup između 28.000 i 55.000 dolara. Ovog puta sa američke strane nema pomena takve vrste pogodbe, a Buš je rekao da će SAD učiniti sve što je u njihovoj moći za oslobađanje zarobljenika.

TV stanice u SAD nisu objavile snimak američkih vojnika u ropstvu, ali je to bila vest koja je posebno motivisala zagovornike ratne opcije. Njihove demonstracije u Njujorku i Vašingtonu okupile su po desetak hiljada učesnika, među kojima su najbrojniji bili ratni veterani iz "Pustinjske oluje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: