Zaboravite automobile, ovo je budućnost VIDEO

Lilium je dovršio prototip prve inovativne letelice, koja je uspešno odradila prvi let.

Svet

Izvor: B92

Subota, 22.04.2017.

13:13

Zaboravite automobile, ovo je budućnost VIDEO
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Lilium je nemački startap osnovan 2015. godine s ciljem stvaranja inovativne letelice sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, a koja će zahvaljujući električnom pogonu i naprednim sastavima upravljanja omogućiti svakome da je koristi.

Prototip je gotov i uspešno testiran na bavarskom nebu, a u Liliumu sada planiraju na iskustvu razvoja dvoseda da osmisle i razviju veću letelicu sa kapacitetom od pet osoba.

Cilj je jasan, a to je da se ponudi usluga letećeg taksi prevoza u rekordnom roku.

Lilium letelica leti na struju, a to joj osigurava čak 36 električnih mlaznih motora. Maksimalna putna brzina je 300 kilometara na sat, a doseg je preko 300 kilometara.

Zbog sigurnosti svaki elektromotor radi samostalno, a nadzor baterija uvek osigurava dovoljno energije za sigurno sletanje.

U Liliumu kažu da se njihova letelica u pogledu potrošnje energije može meriti sa klasičnim električnim automobilom, ali uz bar pet puta kraće vreme puta do odredišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: