Samo oni stvore BDP trostruko veći od hrvatskog

Imigranti u Italiji stvaraju deo BDP-a koji je veći od mađarskog, i gotovo trostruko veći od hrvatskog, tvrdi se u studiji predstavljenoj u Rimu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

16:07

Samo oni stvore BDP trostruko veći od hrvatskog
Foto: Thinkstock

Pet miliona imigranata u Italiji sa reguliranim statusom proizvelo je 2016. oko 131 milijardu od 1.670 milijarda italijanskog BDP-a, dok je mađarski BDP 112 milijarda, a hrvatski 46, tvrdi se u studiji koju je Zaklada Leonea Moresse izradila na temelju podataka Svetske banke i Državne statističke kancelarije.

Ovo je sedmi put da ta kancelarija predstavlja svoje "Godišnje izveštaje o ekonomiji koju stvaraju imigranti".

"Ovim izveštajem želimo da uklonimo predrasude i omogućimo objektivnu raspravu koja se temelji na činjenicama i podacima", rekao je naučni direktor kancelarije, profesor ekonomije Stefano Solari.

U Italiji, zemlji koja je tek nedavno doživela veći priliv imigranata, "poslednji su radna snaga nužna u mnogim sektorima", ističe se u izveštaju, podsećajući da je poluostrvo"zemlja koja stari i u kojoj na 1.000 stanovnika dolazi 7 rođenih i 11 umrlih.

Po Solarijevim rečima, "u građevinarstvu, hotelijerstvu, poljoprivredi i ugostiteljstvu", imigranti čine 17 do 18 odsto radne snage, a njihov uddo u stanovništvu je 8,3 odsto.

Porezi koje uplaćuju u Italiji, 7,2 milijarda evra u 2016., nisu visoki jer su većinom slabo plaćeni i neretko oslobođeni plaćanja poreza. Naprotiv, njihove uplate u zdravstveni i penzioni sistem, obvezne za sve građane, iznose 11,5 milijardi evra.

Ovi imigranti su ujedno i dragocena pomoć svojima u matičnoj zemlji: tako su u 2016. poslali oko 5,1 milijardu evra u zemlje iz kojih su došli, što je više od iznosa koji italijanska država izdvaja za razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: