Lukašenko popustio: "Ukrajinsko žito može preko Belorusije"; Ali – ima jedno ali

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je Minsk spreman da razgovara o mogućem tranzitu ukrajinskog žita preko belouske teritorije.

Svet

Izvor: Tanjug, B92.net

Petak, 03.06.2022.

13:29

Lukašenko popustio:
EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

"Sada svi traže logistiku... U redu, možemo da razgovaramo, nemamo ništa protiv - prevozite (žito) preko Belorusije, ali mora da postoje kompromisi", rekao je Lukašenko prema pisanju lista Belorusija Danas, prenosi Rojters.

Beloruski lider, međutim, nije objasnio šta podrazumeva pod kompromisima, napominje britanska agencija.

Ukrajina, veliki globalni izvoznik žitarica, ne može da koristi svoje crnomorske luke za izvoz, pošto su blokirane nakon napada Rusije na tu zemlju 24. februara.

Izvoz iz Ukrajine preko Belorusije jedna je od opcija u opsežnim diskusijama koje vode Ujedinjene nacije u nastojanju da se poveća globalna ponuda žitarica budući da se nazire velika kriza s hranom. Deblokada ukrajinskih crnomorskih luka je druga opcija.

Belorusija, veliki svetski proizvođač potaše, nalazi se pod oštrim zapadnim sankcijama 2021/22, koje su zaustavile njen izvoz đubriva preko luka na Baltičkom moru.

Finansijske sankcije uvedene Moskvi od 24. februara, takođe su pogodile ruske izvoznike đubriva, dodatno urušavajući globalni lanac snabdevanja i povećavajući rizik od globalne prehrambene krize.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je ranije ove nedelje da bilo kakav dogovor o deblokiranju isporuka robe iz tog regiona još nije na vidiku jer "činjenica da je sve međusobno povezano čini pregovore posebno složenim“.

Moskva i Minsk krive zapadne sankcije za prekid izvoza žitarica i đubriva i izazivanje rizika od globalne krize s hranom.

Uzrok problema je "politika koju danas sprovode Zapad i bogate zemlje, posebno Sjedinjene Države i taj problem mora da se reši", rekao je Lukašenko, prema izveštaju beloruske novinske agencije Belta.

"Samo ako su luke otvorene i za belorusku robu"

Minsk je spreman da dozvoli tranzit ukrajinskog žita preko Belorusije ako mu bude dozvoljeno da otprema belorusku robu iz luka na Baltičkom moru, izjavio je beloruski lider Aleksandar Lukašenko, citirala je novinska agencija Belta, prenosi Rojters.

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom u petak, Lukašenko je rekao da je Belorusija spremna da oslobodi potrebne kapacitete na svojoj železnici za ukrajinsko žito i predložio organizovanje pregovora između Belorusije, Ukrajine i zemalja koje su spremne da obezbede pristup svojim lukama, prenosi Belta.

"Istovremeno, najvažnije je, kako je pomenuto tokom razgovora, da ove luke – u Nemačkoj, Poljskoj, baltičkim državama ili Rusiji – treba da budu otvorene i za belorusku robu“, naveli su.

"Ukoliko se stvore uslovi za tranzit ukrajinskog žita, luke koje će ga pretovarivati takođe bi trebalo da budu u mogućnosti da utovare i robu iz Belorusije“, dodaje se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: