Pašće još jedan dogovor? Haubice "cezar" za 260 miliona evra

Francuska bi trebalo da proda Češkoj 52 samohodne haubice "cezar" u sklopu dogovora vrednog 257 miliona evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2021.

12:47

Pašće još jedan dogovor? Haubice
Ilustracija: Profimedia

Pariz se zalaže za veću odbrambenu autonomiju Evrope, izjavio je danas neimenovani zvaničnik iz francuskog ministarstva oružanih snaga.

"Ovaj (češki sporazum) dolazi nakon perioda približavanja sa Češkom koji je označen na strateškom nivou, ali i vizije koja je bliža onome što bi evropska odbrambena politika trebalo da bude", rekao je taj zvaničnik novinarima uoči sutrašnje posete francuske ministarke oružanih snaga Florens Parli Pragu radi potpisivanja ugovora, prenosi agencija Rojters.

Najveći deo tih haubica biće sastavljen u Češkoj.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je juče da Evropa mora prestati da bude naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i da mora izgraditi vlastite vojne kapacitete, nakon što je zvanični Pariz zaključio sporazum o prodaji tri ratna broda Grčkoj za tri milijarde evra.

Kupuju i izraelski "Spajder" za 631 milion $

Podsetimo, češko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da će kupiti sistem protivvazdušne odbrane kratkog i srednjeg dometa izraelskog državnog dobavljača Rafaela.

Ministarstvo je saopštilo da je obavestilo Vladu da će zaključiti sporazum između dve vlade o kupovini Rafaelovog naprednog protivvazdušnog raketnog sistema "Spajder", preneo je Rojters.Navedeno je i da će taj sistem biti plaćen 13,69 milijardi kruna (631,81 miliona dolara).

On će zameniti sovjetsku tehnologiju iz 1970-ih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: