Preti novčana kazna za Folksvagen: "Minimalno trocifren milionski iznos“

Folksvagenu preti novčana kazna veća od 100 miliona evra jer njegovi putnički automobili nisu u 2020. ispunili ciljeve EU vezane za emisiju ugljen-dioksida.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2021.

16:05

Preti novčana kazna za Folksvagen:

Kompanija je smanjila prosečnu emisiju CO2 u svojoj floti u Evropskoj uniji za oko 20 posto na 99,8 g/km, što je za oko 0,5 g/km iznad cilja, navodi se u saopštenju VW-a, prenosi Rojters.

To povlači za sobom kaznu EU u iznosu "minimalnom trocifrenom milionskom iznosu", rekao je portparol kompanije.

Zabrinuti zbog globalnog zagrevanja i zagađenja vazduha, evropski kreatori politika doneli su propise o suzbijaju emisije izduvnih gasova, primoravajući proizvođače automobila da počnu razvoj tehnologija s niskim emisijama ili će se suočiti sa kaznom za prekoračenje emisije CO2 od 95 evra po gramu.

„Za dlaku smo premašili ciljanu emisiju naše flote za 2020. godinu, jer nas je sputala pandemija kovida 19“, naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor VW-a Herbert Dis, dodajući da se nada da će ove godine target vezan za emisiju CO2 biti ostvaren budući da će kompanija izaći na tržište s novim električnim modelima svojih glavnih brendova.

Iz Folksvagena su naveli da su već ranije izdvoji sredstva za novčanu kaznu kako bi izbegli udarac tog izdatka na zaradu u četvrtom tromesečju 2020.

Rivalske kompanije Dajmler i BMW su objavile da su ostvarile ciljeve u pogledu emisije CO2 nakon rasta prodaje njihovih električnih modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: