Kinezi u strahu od korone: Obustavili uvoz mesa iz SAD

Kina je obustavila uvoz živinskog mesa američkog proizvođača "Okej fuds" u saveznoj državi Arkanzas, zbog zaraze koronavirusom među radnicima.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.09.2020.

08:32

Kinezi u strahu od korone: Obustavili uvoz mesa iz SAD
Foto: Depositphotos, bit245

Ovo je objavilo Udruženje američkih izvoznika nesa peradi i jaja.

Kina je vodeći svetski uvoznik mesa, a obustavila je uvoz proizvoda nekoliko fabrika u inostranstvu u sklopu nastojanja da kontroliše širenje zaraze koronavirusom.

"Okej fuds" je druga američka kompanija čijih je proizvoda uvoz obustavljen zbog širenja zarate među radnicima u fabrici, inače u vlasništvu meksičke grupe "Industrijas bačoko". U junu je Peking obustavio uvoz proizvoda američkog proizvođača "Tajson fudsa", podseća Rojters, a prenosi SEEbiz.

"Ne mislimo da je obustava opravdana ni u jednom od ta dva slučaja, posebno s obzirom na činjenicu da se virus ne može preneti putem živinskog mesa", rekao je u utorak Džim Samner, predsednik Američkog veća za izvoz živinskog mesa i jaja.

Kineska carinska uprava GACC obustavila je uvoz proizvoda kompanije "Okej fuds", dodao je.

Iz "Okej fudsa" nisu odgovorili na Rojtersov upit za komentarom.

Fabrika u Arkanzasu od 13. septembra ne ispunjava uslove za isporuku proizvoda u Kinu, objavilo je američko ministarstvo poljoprivrede.

Obustava uvoza proizvoda "Okej fudsa" sa tim datumom uvrštena je na ažurirani spisak odobrenog uvoza mesa u Kinu, objavljen 15. septembra na mrežnim stranicama Kineske carinske uprave.

Od početka pandemije do kraja avgusta, kovid 19 potvrđen je kod 234 radnika te fabrike, tetsiranih na virus, objavila je Uprava za zdravstvo savezne države Arkanzas.

Prema podacima koje uprava redovno ažurira na svojoj stranici, fabrika trenutno beleži samo pet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: