Gube novac zbog afere: Farmaceutski gigant ostao bez 9,5 milijardi evra

Leverkuzen -- Nemački farmaceutski gigant "Bajer" u drugom kvartalu zabeležio je neto gubitak od 9,5 milijardi evra, usled povećanih troškova na sudu, objavila je kompanija.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, ginasanders
Foto: Depositphotos, ginasanders

Sudski procesi bili su pokrenuti zbog glifosata u njegovim herbicidima.

Nagli pad zarade podstakle su posebne stavke ukupnog iznosa 12,5 milijardi evra, uglavnom zbog masovnih nagodbi na koje je kompanija pristala u junu, zbog glifosata u njenim herbicidima.

U drugom kvartalu prošle godine "Bajer" je ostvario neto dobit od oko 400 miliona evra.

Prihode od prodaje u drugom kvartalu podstaklo je poljoprivredno poslovanje kompanije, dok je pandemija koronavirusa pritisla farmaceutsko poslovanje. Odloženi su mnogi medicinski zahvati koji nisu bili hitni, a pacijenti su zbog straha od zaraze izbegavali lekarske čekaonice i bolnice, saopštila je kompanija sa sedištem u Leverkuzenu.

Blago je smanjena i prodaja proizvoda za ličnu negu, a to je pripisano merama zatvaranja trgovaca i potrošača, nakon vrlo važnog prvog kvartala.

"Bajerovi" prihodi od prodaje u drugom tromesečju iznosili oko 10 milijardi evra i bili su 6,2 odsto niži u odnosu na isti period prošle godine, prenosi SEEbiz.

Zarada pre kamata, poreza, amortizacije i deprecijacija (EBITDA), te pre posebnih stavki, porasla je za 5,6 odsto, na 2,88 milijardi evra, "zahvaljujući uštedama ostvarenim integracijom 'Monsanta' koji je 'Bajer' kupio 2018. godine", objavila je kompanija.

"Monsanto", američka kompanija za poljoprivrednu tehnologiju, proizvođač je herbicida roundupa. To sredstvo za uništavanje korova sadrži glifosat koji je navodno kancerogen.

strana 1 od 146 idi na stranu