Najveći protivnik izgradnje Severnog toka 2 dao zeleno svetlo za njegov završetak

Kopenhagen -- Danska energetska agencija (DEA) dala je dozvolu kompaniji Nord Strim 2 da završi izgradnju Severnog toka 2 u svojim vodama, navodi se u saopštenju agencije.

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Epa, Clemens Bilan
Foto: Epa, Clemens Bilan

Agencija je dala dozvolu za nastavak radova na gasovodu, uz korišćenje brodova koji se mogu usidravati. Do sada je tokom izvođenja radova u vodama kraljevine bilo dozvoljeno da se koriste samo brodove sa sistemom dinamičkog pozicioniranja.

U tekstu se navodi da će se preostali deo radova izvoditi van područja, gde su postavljeni strogi ekološki zahtevi. S tim u vezi, moguće je koristiti manje opasnu opremu po ekologiju, uključujući brodove sa sistemom za usidravanje.

Podsetimo, ranije je Danska zabranila da se prilikom izgradnje gasovoda Severni tok 2 koriste usidrena plovila, jer bi sidra mogla zakačiti neeksplodiranu municiju koja je nakon rata ostala na dnu Baltičkog mora, prenosi Sputnjik.

Izgradnju Severnog toka 2 mogli bi završiti brod za polaganje cevi Akademik Čerski sa sistemom dinamičkog pozicioniranja i barža Fortuna kompanije MRTS, koja nema takav sistem. Oba broda trenutno se nalaze u luci Mukran – logističkom terminalu Severnog toka 2.

Rad na izgradnji gasovoda Severni tok 2 obustavljen je nakon što je Amerika krajem prošle godine usvojila budžet za odbranu, koji uključuje i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u gradnji Severnog toka. Nakon toga je švajcarska kompanije Olsiz prekinula sa polaganjem cevi.

strana 1 od 167 idi na stranu