Rusija hoće da formira gasni OPEK

Moskva -- Rusija želi da zaključi sporazum sa najvećim proizvođačima gasa i formira nešto nalik naftnom OPEK-u (Organizaciji država-izvoznica nafte), pišu "Vedomosti".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, vladymyrb
Foto: Depositphotos, vladymyrb

Po mišljenju Moskve, to je potrebno kako bi se stabilizovale cene goriva.

Kako piše list, za formiranje gasnog OPEK-a zainteresovana su najmanje dva federalna činovnika: ministar energetike Aleksandar Novak i njegov zamenik Anatolij Janovski. Oba su nedavno govorila da treba osigurati stabilnost na svetskom tržištu gasa.

Kao jedna od opcija razmatra se transformacija već postojećeg organa – Foruma država-izvoznika gasa, na čijem čelu se nalazi Rus Jurij Sentjurin. Pretpostavlja se da bi on u novom svojstvu mogao dobiti ovlašćenja da vodi zajedničku za nekoliko država politiku u sferi proizvodnje i prodaje gasa, prenosi Sputnjik.

Povod za ovu inicijativu je poslužila situacija poslednjih meseci na globalnom gasnom tržištu. Mnogi eksperti je ocenjuju kao katastrofalnu. Zbog pada potražnje, kao posledica pandemije koronavirusa, tople zime u Evropi i prepunih skladišta, cene su na nekim tržištima postale najniže za poslednju deceniju.

Tako, u maju se kvota na britanskom tržištu NBP spustila do osam funti za milion britanskih toplotnih jedinica. Od tada, one ne mogu da porastu, iako analitičari sumnjaju u perspektive povećanja cena na dugoročnom planu. Početkom jula evropska gasna skladišta su bila napunjena oko 80 odsto. Sagovornici lista pretpostavljaju da će niske cene podstaći prevoznike da kupuju gorivo, što će dovesti do potpunog iskorišćenja rezervoara već u avgustu.

strana 1 od 167 idi na stranu