Putin se zahvalio Finskoj: Završena finska deonica Severnog toka 2

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da su završeni radovi na finskoj deonici Severnog toka 2 i zahvalio Finskoj za pragmatičan pristup tom projektu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2019.

18:29

Putin se zahvalio Finskoj: Završena finska deonica Severnog toka 2
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

U septembru 2018. godine počela je izgradnja gasovoda Severni tok 2 na isključivoj ekonomskoj zoni Finske.

Projekat podrazumeva izgradnju dva kraka cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Planirano je da bude završen 2019. godine.

Ruski predsednik je nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Ninistjom rekao da je Rusija zainteresovana za potpuno obnavljanje odnosa s EU i da očekuje da će novo rukovodstvo EU ispoljiti pozitivan stav prema tome, prenosi Sputnjik.

"Razgovarali smo, zaista, i o nekim međunarodnim pitanjima. Zainteresovani smo za obnavljanje odnosa s Evropskom unijom u punom formatu. Očekujemo da će novo rukovodstvo EU ispoljiti pozitivno raspoloženje kada je reč o održavanju uzajamno korisnih partnerskih odnosa s našom zemljom", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom.

Putin je dodao da Rusija ne juri u Savet Evrope, te da je, ukoliko ne žele da je vide u toj organizaciji, ona spremna da je zaobiđe.

"Što se tiče našeg rada u Savetu Evrope, ne jurimo tamo. Ako tamo ne žele da nas vide, spremni smo da to zaobiđemo. Međutim, oni ljudi za čije interese tako nežno brinete, neće moći da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. Ne mislim da je to najbolji način da se izgradi jedinstvena Evropa od Lisabona do Vladivostoka", rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da Rusija i Evropska unija treba jedna prema drugoj da se odnose nepristrasno, da objektivno procenjuju sve što se događa i da traže zajednička rešenja za pitanja od uzajamnog interesa, uključujući i evropske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: