Tramp i Đinping "oči u oči" na samitu G20: Na ovaj susret čeka ceo svet

Zabrinutost oko trgovine, sukoba i nafte dominiraće samitom Grupe 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja ovog vikenda u Japanu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 26.06.2019.

11:22

Tramp i Đinping
FOTO: Depositphoto, tangducminh

Pažnja će posebno biti usmerena na susret lidera Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Donalda Trampa i Si Đinpinga, u trenutku dok se između dve zemlje vodi trgovinski rat.

Tramp i Si će se sastati prvi put posle sedam meseci kako bi razgovarali o pogoršanju odnosa dve najveće svetske ekonomije.

Međutim, navodi Rojters, izgledi za napredak nisu dobri, s obzirom na to da nijedna strana ne popušta pošto su trgovinski pregovori između dve zemlje propali u maju.

Mnoge zemlje članice G20 imaju interes kada je reč o ishodu susreta Trampa i Sija, jer je sukob narušio globalne lance snabdevanja, usporio svetski rast i naveo centralne banke da ne podižu kamatne stope.

Finansijska tržišta su se oporavila posle telefonskog razgovora Trampa i Sija prošle nedelje, kada su se dogovorili da se sastanu u Osaki i razmotre trgovinske pregovore koji su prekinuti nakon što su SAD optužile Kinu da ne ispunjava obećanja.

Dve strane su jedna drugoj uvele takse na uvoz robe u vrednosti od stotina milijardi dolara tokom trgovinskog rata koji traje skoro godinu dana, čak i dok su pokušavale da postignu širok trgovinski sporazum.

Tramp smatra da je sastanak sa Sijem prilika da vidi kakav je stav Pekinga i biće zadovoljan bilo kakvim ishodom”, rekao je visoki američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Peking smatra da su zahtevi SAD za sprovođenje brojnih ekonomskih reformi kršenje suvereniteta Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: