Na ivici kolapsa: Ako danas ne dobiju kredit, otkaz za 25.000 radnika

Britiš stil, drugi najveći proizvođač čelika u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazi se na ivici kolapsa.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.05.2019.

12:11

Na ivici kolapsa: Ako danas ne dobiju kredit, otkaz za 25.000 radnika
Foto: Epa/INDSEY PARNABY

To će se desiti ukoliko vlada najkasnije danas ne obezbedi kredit od 30 miliona funti (38 miliona dolara) za njih, izveštava Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Čeličana, u vlasništvu investicione firme Grejbul kapital, zapošljava oko 5.000 radnika, uglavnom u Skentorpu, na severu Engleske, a od njenog opstanka zavisi još 20.000 ljudi u lancu snabdevanja.

Grejbul, koji se specijalizovao za vraćanje posrnulih kompanija na noge, platio je 2016. godine bivšim vlasnicima čeličane, Tata stilu, jednu funtu za tu gubitašku kompaniju koju su preimenovali u Britiš stil.

Britiš stil je prvobitno tražio od britanske vlade kredit od 75 miliona funti, ali je naknadno smanjio iznos na 30 miliona nakon što je Grejbul pristao da uloži više novca, tvrdi Rojtersov izvor upoznat s pregovorima. Ukoliko kredit ne bude odobren do utorka po podne, već u sredu bi prinudni upravnici iz agencije Ernst i Jang mogli da budu imenovani za Britiš stil, dodao je izvor.

"Prinudna uprava bi bila pogubna za hiljade radnika i članove njihovih porodica, koji se oslanjaju na ovu ključnu industriju u delu zemlje koji decenijama nije imao dovoljno državne podrške i investicija", izjavila je Džil Furniš, portparolka Laburističke partije nadležna za industriju čelika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: