Podignuta optužnica protiv bivšeg direktora Folksvagena

Brunzvik -- Tužioci u nemačkom gradu Brunzviku podigli su danas optužnicu protiv bivšeg direktora Folksvagena Martina Vinterkorna.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ JOCHEN LUEBKE
Foto: Epa/ JOCHEN LUEBKE

Optužnica je podignuta u vezi sa VW-ovim manipulacijama na testovima merenja emisije štetnih gasova.

Kako se navodi, optužnica je podignuta protiv još četiri menadžera u kompaniji, saopštilo je tužilaštvo, ali nije navelo njihova imena, prenosi agencija Rojters.

Vinterkorn je, kako je saopštilo tužilaštvo, optužen za izuzetno ozbiljan slučaj prevare, povredu poverenja i kršenje konkurencije, jer nakon 25. maja 2014. godine, kada je postalo poznato da je manipulisano sa dizel motorima, nije ništa preduzeo.

Vinterkorn o ilegalnom softveru nije obavestio vlasti u Evropi i u SAD, niti kupce, a nije sprečio ni dalju ugradnju tog softvera, saopštili su tužioci.

Kao posledica toga, VW se suočio sa visokim kaznama u Nemačkoj i u SAD, do čega ne bi došlo da je Vinterkorn reagovao, poručuju iz tužilaštva.

Pre oko godinu dana, SAD su podigle optužnicu protiv Vinterkorna, optužujući ga za zaveru kako bi prikrio skandal sa emisijom štetnih gasova iz Folksvagenovih dizel vozila.

Afera "dizelgejt" je otkrivena 2015. godine, što je izazvalo globalnu reakciju protiv dizelaša i do sada je koštalo kompaniju 29 milijardi evra.

strana 1 od 152 idi na stranu