Iračani očajni: Treba nam više vremena, SAD to znaju

Zvanični Bagdad traži odobrenje od Vašingtona da uvozi iranski gas i druge energente u zamenu za prehrambene proizvode, piše Rojters.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

13:56

Iračani očajni: Treba nam više vremena, SAD to znaju
Foto: Thinkstock

Iračke vlasti, navodno, planiraju da nastave uvoz iranskog gasa jer im je potrebno više vremena da pronađu alternativne izvore energije.

"Rok od 45 dana koji je Amerika dala za zaustavljanje uvoza iranskog gasa nije dovoljan da Irak pronađe alternativni energetski izvor", rekao je irački zvaničnik.

"Zaustavljanje uvoza gasa nakon isteka roka stvoriće pravu energetsku krizu u zemlji. Treba nam više vremena. Amerikanci su svesni koliko nam očajnički treba iranski gas".

Najnovija runda kazni koja je stupila na snagu 5. novembra usmerena je na energetske, finansijske i transportne sektore u Iranu.

Vašington je zapretio da će da uvede i sekundarne sankcije protiv zemalja i kompanija koje nastave da posluju sa Teheranom.

Monetarne transakcije su otežane za Iran nakon što je Udruženje SWIFT onemogućilo poslovanje svim iranskim finansijskim institucijama koje su pogođene američkim sankcijama.

Nove sankcije protiv Islamske Republike nastupile su nakon što su se SAD jednostrano povukle iz iz nuklearnog sporazuma sa Iranom potpisanog 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: