VW-u prekipelo, Bosanac je ovog puta preterao

Automobilski koncern Folksvagen je rešio da uđe u nov klinč sa firmom Prevent bosankohercegovačkog biznismena Nijaza Hastora.

Svet

Izvor: B92

Petak, 06.04.2018.

08:34

VW-u prekipelo, Bosanac je ovog puta preterao
Foto: Getty images

Oni su odlučili da otkažu saradnju sa jednom Hastorovom fabrikom.

List Fraje prese je, pozivajući se na sindikat firme „ES automobilgus“, preneo da je automobilski koncern Folksvagen rešio da prekine saradnju sa tom firmom koja za njega proizvodi kućišta prenosnih mehanizama. Isto je javio i tabloid Bild. To se smatra odmazdom Folksvagena za postupak ES, koji je svojevremeno prestao da šalje potrebne delove velikom koncernu iz Volfsburga.

Svađe i tajni dilovi

Pozadina događaja: 2016. godine je Folksvagen stornirao porudžbine proizvođaču automobilskih sedišta Kar trimu u vrednosti od 500 miliona evra, odbivši da potom toj firmi plati naknadu za propuštenu zaradu. I ES i Kar-trim su u vlasništvu firme Prevent koja pripada bosanskohercegovačkoj porodici Hastor.

Po odluci šefa Preventa Nijaza Hastora, ES je zbog raskida Folksvagenove saradnje sa Kar trimom odmah prestao da isporučuje svoja kućišta prenosnog sistema za Folksvagenove automobile. U Folksvagenu je tada stala proizvodnja Golfa.

Pošto veliki koncern iz Volfsburga nije mogao da se odrekne potrebnih kućišta, dva koncerna su se vansudskim putem dogovorila da Folksvagen u narednih šest godina nabavlja delove od firmi koje pripadaju Preventu, a i da firmi porodice Hastor plati obeštećenje. Visina tog obeštećenja je nepoznata javnosti, a i drugi delovi njihovog dila su ostali tajna.

Prevent sprovodi dalje planove

Nijaz Hastor u nemačkoj javnosti slovi kao balkanski biznismen koji stalno kupuje sve više nemačkih firmi za proizvodnju auto-delova; u nemačkim medijima ga uglavnom slikaju kao neprijatelja i surovog bosa koji ne bira sredstva kako bi povećao profit.

No, iako je Folskvagen, ako su navodi lista Fraje prese tačni, sada rešio da raskine ugovore sa ES – a drugi veliki automobilski koncern, Dajmler, nedavno je odlučio da prekine saradnju sa Kar trimom – veliko je pitanje koliko će to oslabiti poslovnu imperiju Nijaza Hastora. Jer, Prevent je početkom ove godine preuzeo većinski udeo u firmi Noje Halberg-Gus d.o.o. iz Sarbrikena.

3.000 radnika, obrt od 500 miliona

Noje Halberg-Gus ima po jedan pogon u Lajpcigu i Južnoafričkoj Republici, a spada u vodeće livnice Evrope. Proizvodi kućišta za cilindre, glave cilindara, bregaste osovine i blokove motora kako za automobile tako i za kamione i autobuse. Među velike klijente te firme spadaju Dajmler, Opel i Folksvagen.

Livnica je 2011. godine prijavila bankrot, a situaciju je tada spasao holandski investicioni fond HTP, da bi prošlog leta firmu preuzela nemačka firma SDL, no to je bilo kratkog veka. Trenutno Noje Halberg-Gus ima godišnji obrt od oko 500 miliona evra a u trojim pogonima je zaposleno 3.000 radnika.

Grupa Prevent inače već godinama vodi sudski spor s koncernom Dajmler, koji su tužili jer je 2014. prestao da preuzima presvlake za sedišta koja proizvodi Prevent, iako je nedugo pre toga potpisan ugovor o saradnji. Utoliko traži odštetu od Dajmlera u iznosu od oko 40 miliona evra, prenosi novinska agencija dpa.

No isto tako, tek što je Bild objavio vijest o Folksvagenovom prekidu saradnje, sam Prevent na svojoj stranici objavio je u utorak da je postignut dogovor o isporuci navlaka za sedišta koncerna BMW za njihova vozila serije 1 i 3, kao i o „proširenju već postojećih ugovora o isporuci BMW AG“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: