Svet

Četvrtak, 26.01.2017.

22:14

Kad neće da plate, Tramp zna kako da isplati zid

Predsednik SAD Donald Tramp želi da nametne novi porez od 20 odsto na robu uvozenu iz Meksika kako bi finansirao zid na južnoj granici SAD.

Izvor: B92, Tanjug

Kad neće da plate, Tramp zna kako da isplati zid
Izbeglice na slovenaèkoj granici. Foto: GettyImages

Nije navedeno kako bi funkcionisao taj porez, ali je portparol Bele Kuće Šon Spajser rekao da to spada u deo paketa reformi poreza o kojima razmišlja Konres SAD.

Portparol je rekao novinarima da bi godišnji prihod od poreza iznosio deset milijardi dolara, čime bi zid bio isplaćen veoma lako.

Spajser dodaje da su u toku razgovori sa zakonodavcima, da bi plan bio uspešno izveden.

Predsednik Meksika je ranije rekao da je vlada te zemlje obavestila Belu kuću da on neće prisustvovati sastanku sa Trampom, koji je bio zakazan za 31. januar.

"Jutros smo obavestili Belu kuću da neću prisustvovati radnom sastanku, koji je bio zakazan za utorak sa Trampom. Meksiko ponavlja svoju spremnost da sarađuje sa SAD u postizanju dogovora, od kojeg će korist imati obe zemlje", naveo je Penja Nijeto na svom nalogu na Tviteru.

Predsednici Meksika i SAD trebalo je da se sastanu naredne nedelje u Vašingtonu kako bi razgovarali o pitanjima trgovine i imigracije.

Tramp je pre toga poručio meksičkom predsedniku na svom nalogu na Tviter da bi trebalo da otkaže predstojeću posetu Vašigtonu ukoliko Meksiko odbija da plati izgradnju zida duž granice dve zemlje.

Kako kaže, razgovori ne bi urodili plodom ukoliko Meksiko zaista nije spreman da plati za zid na granici.

"Predsednik Meksika i ja smo se dogovorili da otkažemo sastanak zakazan za sledeću nedelju", rekao je Tramp.

Ukoliko Meksiko ne zeli da SAD tretira sa poštovanjem, takvi sastanci ne bi urodili plodom i želim da idem drugim putem. Nemam izbora", dodao je Tramp.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa "zadržaće otvorene linije komunikacije" sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom, saopšteno je iz Bele kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: