Fizička neaktivnost košta svet 67,5 mlrd $

Nedostatak fizičke ativnosti svetsku ekonomiju godišnje košta 67,5 milijardi dolara, pokazala je međunarodna studija sprovedena na milion ljudi.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Da bi se smanjiio utošak na lečenje bolesti i nadoknade usled smanjene produktivnosti, potrebno je angažovati svoje mišiće tek samo jedan sat dnevno.

Previše sedenja povezano je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesom i kancerom, ali aktivnosti, kao što je brzo hodanje, umanjiće šansu za preranu smrt koja se dovodi u vezu sa dnevnim sedenjem dužim od osam i više časova.

Procenjuje se da takava vrsta neaktivnosti izaziva više od pet miliona smrtnih slučajeva godišnje - skoro isto koliko i pušenje, od čijih posledica prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svake godine umre šest milona ljudi.

Profesor Norveške škole sporskih nauka i Univerziteta Kembridž Ulf Ekelund, kaže da umereni trening od 150 minuta nedeljno, koliko preporučuje SZO, nije dovoljan, a da ni to preporučeno vreme za fizičku aktivnost ne utroši skoro četvrtina odrasle svetske populacije, prenosi Rojters.

"Ne morate se profesionalno baviti sportom ili ići u teretanu, ali je potrebno da bar jedan sat potrošite na vežbanje," rekao je Ekelund, preporučujući šetnju od 5,6 kilometara na sata ili vožnju bicikla 16 kilometara na sat.

strana 1 od 248 idi na stranu