Privreda Vijetnama porasla 5,98%

Ekonomija Vijetnama je ove godine porasla 5,98 odsto, što je najbolji rezultat u poslednje tri godine, uprkos ozbiljnoj bankarskoj krizi i protestima.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

14:48

Default images

Rezultat iz 2014, nakon rasta od 5,42 odsto lani i 5,25 odsto iz 2012, pozitivan je znak, navodi vijetnamski Zavod za statistiku, navode vlasti u Hanoju.

Vijetnam se i dalje bori sa brojnim ekonomskim problemima, uključujući veliki obim rizičnih zajmova, nisku privrednu konkurentnost i neefikasnu prozivodnju.

Centralna banka je u junu devalvirala valutu dong za jedan odsto da bi podržala izvoz, nakon konflikta koji je izbio u maju kada je Kina postavila naftnu platformu kod Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, a Vijetnam potom uputio vojne brodove u tu oblast na koju polaže pravo.

Da bi ublažio strahovanja stranih investitora, Hanoj je ponudio kompenzacije, sniženje poreza i brzo rešavanje osiguravajućih pitanja kompanijama na čije su poslovanje konflikti uticali, uključujući tajvanske i južnokorejske fabrike koje su zapaljene.

Vlada u Hanoju za 2015. prognozira privredni rast od 6,2 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

21 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: