I MMF je kriv za ebolu

Tri ugledna britanska univerzitetska profesora ukazala su da je Međunarodni monetarni fond (MMF) delimično odgovoran za širenje ebole.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

14:26

Default images

Prema njihovim rečima, MMF daje prednost međunarodnoj otplati duga nad finansiranjem zdravstva u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, najteže pogođenim smrtonosnom bolešću.

Kreditni uslovi MMF-a sprečili su efikasnije suzbijanje ebole, od koje je od sada umrlo gotovo 8.000 ljudi, navela su tri profesora u tekstu objavljenom u časopisu "The Lancet Global Health".

Odbacujući tu ocenu, MMF je naveo da su njegovi programi znatno doprineli poboljšanju zdravstva u tri zemlje i dodaje da je sa 430 miliona dolara pomogao suzbijanje ebole u zapadnom delu Afrike.

"MMF tvrdi da je bio jedan od aktera nalaženja rešenja za krizu... Ipak da li je možda MMF doprineo okolnostima koje su doprinele nastanku krize", navode međutim profesori univerziteta Kembridž i Oksford, Aleksandar Kentikelenis, Martimn Maki i Dejvid Stakler.

Zahtevi MMF vladama zemalja kojima je potrebna pomoć, doprineli su propadanju zdravstva u tri zemlje, tvrde britanski profesori, a kao uzroke navode i građanske ratove i Liberiji i Sijera Leoneu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: