Gadafijevi "teški" 150 mlrd. USD?

London -- Tek kada su širom sveta počeli da zamrzavaju sredstva libijskog vođe Moamera Gadafija postalo je jasno da je za 42 godine na vlasti nagomilao ogromno bogatstvo.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli

Samo su SAD zaplenile oko 30 milijardi dolara libijskih investicija, Kanada je zamrzla 2,4 milijarde, Austrija 1,7 milijardi, a Britanija oko jedne milijarde.

Finansijski stručnjaci procenjuju da je to samo vrh ledenog brega, jer niko tačno ne zna šta ovaj brojni klan poseduje po svetu.

Prema nekim izvorima, porodica je dobar deo novca sakrila u Dubaiju i drugim državama Persijskog zaliva. Muhamed Abdelmalek, opozicioni političar, procenjuje da je Gadafi težak oko 80 milijardi, a ceo njegov porodični klan 150 milijardi dolara.

Analitičari smatraju da Gadafijeva imovina u Britaniji premašuje 10 milijardi dolara, pošto se jedan deo nalazi u vlasništvu Libijske investicione uprave (LIA), državnog fonda, koji je do sada uložio preko 60 milijardi dolara u razne investicije u inostranstvu. LIA je, između ostalog, vlasnik 2,6 odsto akcija u italijanskom koncernu “Fijat” i 7,5 odsto akcija u fudbalskom klubu Juventus.

Ipak, poznato je da se na spisku imovine u Londonu nalazi tržni centar u londonskom Vest endu i kancelarijski prostor preko puta Engleske banke, kao i akcije u Pirsonu, vlasniku “Fajnenšel tajmsa” i izdavačke kuće Pengvin.

Oči posebno bode luksuzna kuća, koju je za 15 miliona dolara u otmenoj četvrti Hampsted kupio Gadafijev sin Saif, koji se od početka libijske krize najviše eksponirao u javnosti, zapretivši preko televizije da će zemljom poteći reke krvi.

Rezidencija sa osam soba, bazenom, saunom, džakuzijem i bioskopskom salom, nalazi se u kraju gde stanuju TV voditelji i glumci. Opremljena je kontejnerom za đubre kojim se upravlja elektronski: pritiskom na dugme osam kanti se diže, prazni, a zatim spušta pod zemlju.

Kuću je kupila holding kompanija “Kapitana siz ltd”, koja je registrovana na britanskim Devičanskim Ostrvima, a vodi se na Saifovo ime.

Njegove londonske komšije trenutno potpisuju peticiju u kojoj zahtevaju Saifovo iseljenje jer ne žele da “žive pored masovnog ubice koji masakrira svoj narod”.

Pored kuće u Londonu, Saif Gadafi je veliki deo bogatstva uložio u Austriji, gde je stanovao u luksuznoj vili na periferiji Beča, a gradskom zoološkom vrtu poklonio je svog kućnog ljubimca - belog tigrića.

Upravo je u Austriji na tajnim računima Moamera Gadafija i njegovih saradnika do sada pronađeno 1,2 milijarde evra. Procenjuje se, međutim, da je to samo početak, jer još nema uvida u to koju sve imovinu poseduje Gadafi i njegovi najbliži sardnici, niti u kojim sve fondovima imaju učešće.

Zato će Narodnoj banci Austrije, koja je zadužena da pronađe svu imovinu osoba pod sankcijama, za utvrđivanje pravog stanja trebati pomoć policije i državnog tužilaštva.

strana 1 od 83 idi na stranu