SAD spremne za sankcije protiv Kine

Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio je zakon koji će dozvoliti uvođenje trgovačkih sankcija protiv država koje manipulišu da bi stekle prednost na tržištu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.09.2010.

19:30

Default images

Zagovornici kažu da će zakon poslužiti administraciji predsednika Baraka Obame da utiče na Kinu u rešavanju problema koji je, kako kažu, doveo do zatvaranja dva miliona radnih mesta u SAD tokom protekle decenije. Kina je odmah reagovala i objavila da SAD ne mogu da "nameću takve protekcionističke mere".

"Te mere se ne uklapaju u pravila Svetske trgovinske organizacije", izjavio je predstavnik ministarstva trgovine Jao Đian. On nije rekao da li će Kina uzvratiti povodom zakona koji još treba da dobije potvrdu američkog Senata.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da se za 20 godina američki manjak u trgovini sa Kinom popeo sa pet milijardi dolara godišnje na pet milijardi dolara svake nedelje, što je neravnoteža koja, kako je rekla, zahteva od Kongresa da zaštiti američka radna mesta.

"Ovo radimo zato što bi milion radnih mesta u SAD moglo da bude otvoreno kad bi kineska vlada skinula prste sa vage i dozvolila svom novcu da se povinuje snagama tržišta", rekla je ona.

Američki proizvođači računaju da je kineski juan veštački potcenjen, čak za 40 odsto prema dolaru. To čini kinesku robu jeftinijom i konkurentnijom u SAD a američke proizvode skupljim u Kini.

Zakon će dozvoliti oštro kažnjavanje kineskog uvoza. Odrednica nedozvoljenih državnih subvencija ovim zakonom će biti proširena i na državnu manipulaciju novcem u cilju sticanja prednosti u trgovini. Do sad, kontrola deviznog kursa nije bila smatrana za državnu subvenciju za koju se mogu uvesti trgovinske sankcije.

Protivnici kažu da će zakon podići cene odeći, igračkama i drugoj robi koju Amerikanci kupuju i dovesti do kineske odmazde prema američkom izvozu.

Druga strana odbacuje te argumente i kaže da je od ključnog značaja da se u teška ekonomska vremena zaštite američka radna mesta. Bez
zaposlenja ne može se kupiti ništa ni po kojoj ceni, ukazuju zagovornici koji za novi zakon kažu da je zaparavo reč o zapošljavanju.

Peking je u junu obećao "fleksibilniji devizni kurs," ali je od tad juanu dozvoljeno da poskupi samo za oko dva procenta u odnosu na dolar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: