Nekretnine: Najskuplja kuća prodata na Savskom vencu, kompleks u Sopotu koštao 3 miliona €

Tržište nekretnina Srbije u poslednjem kvartalu 2020. godine bilo je vredno 1,329 milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.01.2021.

09:35

Nekretnine: Najskuplja kuća prodata na Savskom vencu, kompleks u Sopotu koštao 3 miliona €
Foto: Depositphotos, Bombaert

Bilo je 14,9 hiljada ugovora o prometu, a najskuplja je bila kuća u Beogradu od 1,85 miliona evra, dok je za tri miliona evra prodat kompleks u Sopotu, navodi se u kvartalnom izveštaju Republičkog geodetskog zavoda.

Gostujući na TV Pink Dragana Milićević Sekulić iz RGZ-a rekla je da su se u ovom periodu najviše prodavali stanovi, koji su zauzeli 29 posto prometa, dok su u 3. kvartalu bili na 28 posto, sledi građevinsko zemljište 19 posto, poljoprivredno zemljište 16 procena, stambeni objekti sa 14 posto i garaže na koje otpada osam posto prometa.

Tržište nekretnina Srbije za poslednja tri meseca 2020. godine vredelo je 1,329 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na 3. kvartal kada je bilo 1,2 milijarde evra, rekla je ona i dodala da je u ovom periodu zabeležen najveći obrt od kada RGZ vodi podatke.

Promet stanova bio je na 54 odsto, stambenih objekata na 10, a građevinskog zemljišta zaustavio se na osam procenata.

"Generalno su se nepokretnosti više kupovale za gotovinu pa ih je 86 posto prometovano u gotovini, a 14 posto bilo je kreditno finansiranje. Kod prometa stanova oko 32 posto krediti", rekla je ona.

Prvih 13 najskupljih stanova novogradnje u 4. kvartalu prodato je u Beogradu na vodi, dok su stanovi starogradnje bili najskuplji u beogradskoj Gospodar Jovanovoj odnosno na gradskoj opštini Stari Grad gde je najskuplja i cena prodati poslovnih prostora i garaža.

Najskuplja kuća prodata je za 1,85 miliona evra na teritoriji beogradske opštine Savski venac, dok je kompleks u Sopotu sa dve vikendice, pomoćnim objektima, nekoliko parcela zemljišta, i bazenom prodat za tri miliona evra.

U 2020. godini zabeležno je povećanje u prometu broja vikendica u odnosu na 2019. ali je u 4. kvartalu ipak došlo do smanjenja te vrste prodaje.

"Gledajući u odnosu na poslednji kvartal 2019. godine povećanje prodaje vikendica u 4. kvartalu 2020. godine je 42 posto", rekla je ona.

RGZ je izveštaj sačinio iz zvaničnih podataka i nije dao prognoze tržišta nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: