Svi su čekali na "lazanskog": Kako izgleda novo vozilo srpske vojske FOTO

Novo multifunkcionalno vozilo srpske vojske, koje je ponelo ime pokojnog vojnog komentatora i ambasadora Miroslava Lazanskog, predstavljeno je danas javnosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

11:07

Svi su čekali na
Foto: Printskrin, Instagram/avucic

Vozilo je prikazano na 10. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" na Beogradskom sajmu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" i informisao se o karakteristikama novog vozila Vojske Srbije. Obišao je sajam i vojnu tehniku koja je tu izložena, a pridružili su mu se sin i supruga nedavno preminulog Lazanskog.

"Mislim da bi Miroslav bio ponosan", kazao je Vučić.
Foto: Printskrin, Instagram/avucic
Predsednik je primetio potpis Miroslava Lazanskog na vozilu, dok je supruga, Tamara Lazanski, prokomentarisala da je to potpis iz njegovog starog pasoša. Ona je naglasila da bi Miroslav bio ponosan na to što ovo vozilo nosi njegovo ime.

"'Lazanski' odlično izgleda, sramota me je bilo da hvalim pred porodicom, ali zaista je tako", kazao je Vučić kasnije tokom obilaska.
Foto: Printskrin, Instagram/avucic
Integracija visokokvalitetnih komponenti svetske klase, posebnih materijala i tehnologije, dovela je do razvoja oklopnog vozila koje može da se takmiči sa svim svetskim proizvođačima, piše Sputnjik.

"Lazanski" je moćni točkaš, modifikovana verzija "lazara 3". Glavna razlika između "lazara" i "lazanskog" je višenamenski top za dejstvo po živoj sili, lakim oklopljenim vozilima, fortifikacijama...

Top kalibra 57 milimetara koristi probojnu municiju koja je izuzetno moćna i može da probije i oklop lakih tenkova.
Foto: Printskrin, Instagram/avucic
Vozilo "lazanski" izgledom i funkcijama pripada krugu borbenih vozila sa pogonom na osam točkova. U njega može da se smesti do 13 sedišta.

Novinu u odnosu na "lazar" čini i potpuni oklop, bez prozora, kao i neuporedivo veća ubojna moć i domet do 14 kilometara.

Podsetimo, Miroslav Lazanski, po kojem je novo oklopno vozilo nazvano, preminuo je u avgustu u 71. godini. Bio je novinar, vojnopolitički komentator, analitičar, pisac i diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: