Beograd budućnosti: Izložba kapitalnih projekata u glavnom gradu

Beograd -- Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić otvorio je danas izložbu "Beograd budućnosti", koja se održava na platou ispred TC Rajićeva u Knez Mihailovoj ulici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Pročitajte još:

Pogledajte kako izgleda novi Savski kej FOTO

Sledeće godine rekonstrukcija Keja oslobođenja: "Zemun će biti veliko gradilište"

Najveći tržni centar u regionu otvara se u Beogradu: Površina čak 300.000 kvadrata FOTO

Na izložbi se mogu videti najznačajniji arhitektonski i građevinski projekti na uređenju javnog prostora u Beogradu, ukazao je Stojčić.

"Većina projekata je već u poodmakloj fazi realizacije, kao što je recimo Savski trg, koji će biti najveći gradski trg sa monumentalnim spomenikom. Cilj je da se ljudi vrate na te prostore, poput Savskog trga, koji će biti sekundarni centar grada u zaleđu Beograda na vodi" ukazao je Stojčić.

On je istakao da su projekti koji su predstavljeni na izložbi veoma važni za razvoj prestonice, kao i da se na realizaciju pojedinih čeka i nekoliko decenija.

"Očekuje nas uređenje platoa ispred Hrama Svetog Save, uređenje Muzeja grada Beograda i izgradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu. Takođe, očekuje nas i realizacija projekta za izgradnju Linijskog parka, čije su pripreme u toku, inače jednog od najznačajnijih projekata uređenja javnog prostora. Zeleni rekreativni prostor će se prostirati na 4,6 kilometara, čiji se početak izgradnje očekuje krajem naredne godine. Predviđena je takođe i izgradnja objekta kulture na otvorenom, odnosno amfiteatra za potrebe BELEF-a. Linijski park će u potpunosti izmeniti to urbano tkivo i doneti kvalitetne sadržaje za peške, rekreativce i poštovaoce kulturnih dešavanja", najavio je gradski urbanista.

Podsetio je da su pešačka zona i Savska obala već povezane sa Knez Mihailovom ulicom i Kosančićevim vencem. Očekuje se, kako je najavio, i povezivanje delova grada sa Dunavom.

"Za tri do četiri godine ćemo, u pozitivnom smislu, imati potpuno izmenjeno lice grada. Turisti i građani koji nisu bili u Beogradu u poslednjih nekoliko godina, svakako će biti iznenađeni sprovedenim radovima" zaključio je Stojčić.

Izložba traje do 14. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu