Beg od korone van grada: Građani kupuju vikendice duplo više nego prošle godine

Beograd -- U Srbiji je u trećem kvartalu ove godine zabeležen porast broja vikendica koje su promenile vlasnika u odnosu na isti period 2019.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, nblxer
Foto: Depositphotos, nblxer

U normalnim okolnostima, ovaj rast bi bio i više nego iznenađujuć. Međutim, ako imamo na umu to da pandemija kovida 19 hara svetom već mesecima unazad, a da je u našoj zemlji na snazi bilo vanredno stanje od marta do maja, kao i policijski čas, ne čudi što su građani koji to sebi mogu da priušte želeli da pobegnu van grada i provode svoje vreme u prirodi.

Tako je broj vikendica u prometu ove godine 454, što je gotovo duplo više od prošlogodišnjih 225.

"Uobičajeno je da je promet vikendica niži u prvom kvartalu i da se postepeno povećava idući ka kraju godine. Međutim, ovo povećanje prometa je izraženije u 2020. godini nego što je bio slučaj u 2019.", navodi se u izveštaju RGZ.

Pročitajte još:

Gde u Beogradu da kupe stan oni sa manjim budžetom? Rakovica najpovoljnija

Kako se navodi, interesantno je da je trend rasta prometa vikendica zabeležen od aprila do juna nastavljen i u trećem kvartalu.

Iako je očekivano da broj prodatih vikendica bude veći u turističkim mestima - banjama i planinama, raste prodaja i u blizini većih mesta, pošto građani traže utočišta koja će biti što bliže njihovim domovima, u slučaju da dođe do novog talasa zatvaranja.

Najveći skok u broju prodatih vikendica u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u okolini Novog Sada - čak 4,5 puta više.

U okolini Beograda je u istom periodu prošle godine prodato 39 vikendica, u odnosu na sadašnjih 45.

U Nišu i Kragujevcu nije zabeležen osetan skok, pa je tako u okolini oba grada ove godine prodato po pet vikendica, u odnosu na prošlu godinu, kada je u okolini oba grada bilo po tri prodate vikendice.

strana 1 od 170 idi na stranu