Spajanje Šumadije sa istočnom Srbijom: Gradi se auto-put "Vožd Karađorđe"

Beograd -- Vlada je donela odluku da se "Koridorima Srbije" dodeli 200 miliona dinara za izradu prostornog plana i generalnog projekta o izradi auto-puta Vožd Karađorđe.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Koridori Srbije
Foto: Koridori Srbije

Na današnjoj sednici Vlade doneta je odluka da se “Koridorima” Srbije dodeli 200 miliona dinara za izradu prostornog plana i generalnog projekta o izradi auto-puta “Vožd Karađorđe”, saznaje "Blic".

Ovaj auto-put spojiće Šumadiju sa istočnom Srbijom, a Vlada je nedavno donela zaključak kojim se potvrđuje da je taj infrastrukturni projekat od posebnog značaja za državu.

Kako je najavljeno, obuhvata teritorije opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

"Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Srbije, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom", najavili su nedavno iz "Koridora Srbije".

Petljom "Županjac" kod Lazarevca biće spojena dva autoputa, "Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe", što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Autoput "Vožd Karađorđe" biće povezan sa saobraćajnim Koridorom 10 kod Malog Požarevca i Markovca, a doprineće poboljšanju opštih uslova života građana ali će omogućiti i ubrzani razvoj turizma u Šumadiji.

Koridori su nedavno istakli i da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu