Spajanje Šumadije sa istočnom Srbijom: Gradi se auto-put "Vožd Karađorđe"

Vlada je donela odluku da se "Koridorima Srbije" dodeli 200 miliona dinara za izradu prostornog plana i generalnog projekta o izradi auto-puta Vožd Karađorđe.

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 01.10.2020.

14:35

Spajanje Šumadije sa istočnom Srbijom: Gradi se auto-put
Foto: Koridori Srbije

Na današnjoj sednici Vlade doneta je odluka da se “Koridorima” Srbije dodeli 200 miliona dinara za izradu prostornog plana i generalnog projekta o izradi auto-puta “Vožd Karađorđe”, saznaje "Blic".

Ovaj auto-put spojiće Šumadiju sa istočnom Srbijom, a Vlada je nedavno donela zaključak kojim se potvrđuje da je taj infrastrukturni projekat od posebnog značaja za državu.

Kako je najavljeno, obuhvata teritorije opština Sopot, Mladenovac, Lazarevac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

"Na ovaj način ostvariće se veza Istočne, Zapadne i Centralne Srbije sa Beogradom i Vojvodinom na severu, odnosno centralnom i zapadnom Evropom, kao i sa južnim delovima Srbije, odnosno Makedonijom, Bugarskom i dalje sa Bliskim istokom i Azijom", najavili su nedavno iz "Koridora Srbije".

Petljom "Županjac" kod Lazarevca biće spojena dva autoputa, "Miloš Veliki" i "Vožd Karađorđe", što će omogućiti najkraću vezu sa Crnom Gorom, a preko luke Bar i sa južnom Italijom, kao i veze sa pomorskim lukama Jadrana i Sredozemlja.

Autoput "Vožd Karađorđe" biće povezan sa saobraćajnim Koridorom 10 kod Malog Požarevca i Markovca, a doprineće poboljšanju opštih uslova života građana ali će omogućiti i ubrzani razvoj turizma u Šumadiji.

Koridori su nedavno istakli i da se očekivana finansijska korist od realizacije projekta odnosi na prihode od naplate putarine i na komercijalne prihode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: