Selo u kom živi 100.000 koka nosilja: Iz farme u Paštrićima dnevno izađe 60.000 jaja

Mionica -- U selu Paštrići kod Mionice nalazi se farma koja broji preko 100.000 kokoški, a odavde izađe 60.000 jaja dnevno, koja završe na trpezama građana širom Srbije.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Milan Palavestrić odlučio se za ovaj posao 1982. godine i skoro četiri decenije uspešno posluje.

"Krenuli smo prvo sa pet hiljada koka nosilja i sve što smo imali uložili smo u taj posao i nismo se pokajali. Nakon 38 godina, broj kokoški na našoj farmi uvećao se nekoliko stotina puta, pa je bila potrebna i izgradnja novih objekata. Modernizovali smo mehanizaciju, imamo tunelsku farmu koja radi na struju i samim tim je proizvodnja poprilično olakšana", rekao je Milan za RINU.

Na jednoj farmi može se gajiti samo živina istog uzrasta, a objekti moraju biti potpuno očišćeni i dezinfikovani, a gustina naseljenosti mora biti optimalna, a ambijentalni faktori podešeni tako da se koke nosilje dobro osećaju.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Izuzetno je važan način na koji se koke hrane i kako je relaizovan svetlosni program. Moraju se pratiti striktna pravila, kako bi sve prošlo bez problema. Nakon što se jaja izlegu, klasiraju se u četiri grupe i od zavisnosti od potražnje plasiraju na tržište", rekao je ovaj živinar iz Paštrića.

Prema poslednjim istraživanjima Srbija može da proizvede dovoljnu količinu jaja za svoje potrebe, a stručnjaci savetuju da je neophodna dodatna promocija domaćih proizvoda, kako bi bili konkuretniji sa proizvodima iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu