Udar na džep: Ekskurzije astronomski skupe zbog "dilova" VIDEO

Na pragu smo sezone ekskurzija! I dok se turističke agencije utrkuju s ponudama, roditelji se bave višom matematikom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.03.2019.

19:40

Udar na džep: Ekskurzije astronomski skupe zbog
Foto: Prva TV

Đačka putovanja koštaju i do 500 evra! Prva TV istražuje da li cene ekskurzija moraju da budu tako paprene?

Ponude kažu, Beč, Budimpešta, četiri dana - 200 evra. Severna Italija‚ šest dana – 400 evra. Beč, Prag, Drezden, sedam dana - 500 evra.

Ovo su samo neke sume koje roditelji školaraca moraju da izdvoje, ukoliko žele da njihovo dete ide na ekskurziju.

Da pojedini direktori prave takozvane "dilove", poznato je i ministru prosvete Mladen Šarčević. Jedini lek je, kaže on - borba da se to ne dozvoli.

"Ukoliko roditelji sumnjaju da ima zloupotreba, a ne dobiju pun odgovor od predsednika saveta roditelja ili direktora, to ukazuje da su oni u nekom dogovoru. Roditelji mogu da se jave školskoj upravi ili direktno prosvetnoj inspekciji, koja će svaki slučaj proveriti. Neću dozvoliti da se na ovaj način pljačkaju đaci i roditelji! To je moj stav od prvog dana", kaže ministar Šarčević.

Ipak, ne mora da znači da su sve ponude proizvod dogovora. Razlog određenih cena delom se može tražiti i u tome što u njih ulazi mnogo stavki.

"Pravilnikom o realizaciji ovih putovanja je neophodno da imamo i vodiča, animatora, lekara i naravno dnevnice, odnosno nadoknada profesorima, nastavnicima koji prate decu na ova putovanja. Na sve ove dažbine, odnosno na sve ove obavezne usluge koje nudimo, osim onih turističkih, kao što su smeštaj i prevoz se plaćaju porezi i doprinosi kao i na lična primanja, koji su izuzetno visoki", objašnjava Aleksandar Seničić direktor Jute.

Ono što je i dalje nejasno jeste - zašto jednodnevni izleti u Srbiji, koštaju koliko i putovanje u inostranstvo? Obilazak istorijskih lokaliteta i gradova širom zemlje košta između 2.500 i 4.000 dinara. Objašnjenje za to je da u cenu ulaze naknade za vodiče, prevoz, ručak i osiguranje, ali i ulaznice za lokalitete koji se naplaćuju.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: