"Izuzetan značaj, dobijamo trku s Rumunima i Bugarima"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je završetak obilaznice oko Beograda od izuzetnog značaja za rasterećenje saobraćaja kroz Beograd.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 24.07.2018.

10:10

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

“Ovih 19,5 kilometara je od izuzetnog značaja, izbegavamo gužve i haos kroz Zemun, Novi Beograd, preko Gazele i drugih mostova, preko voždovačke opštine” rekao je Vučić na obeležavanju početka radova na izgradnji 19,5 kilometara obilaznice oko Beograda.

“Tako dobijamo trku sa Rumunijom i Bugarskom za preuzimanje putnika koji idu bilo za Grčku, bilo za Tursku”, istakao je Vučić.

“Počeli smo ovo pre 28 godine, a ja vam kažem u 2021. imaćemo obilaznicu“, naveo je predsednik Srbije.

Na obilaznici oko Beograda danas su kineski i azerbejdžanski izvođači započeli radove na izgradnji nedostajuće leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do tunela Straževica i obe trake do Bubanj Potoka.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Reč je o deonici ukupne dužine 19,5 km, koja obuhvata sektore obilaznice 4, 5 i 6.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija Power Construction Corporation of C hina Ltd, a podizvodjač azerbejdžanska kompanija Azvirt (ogranak Beograd).

Sa prilaznim saobraćajnicama dužina deonice, koju su dobili kineski i azerbejdžanski izvodjači, iznosi ukupno 20,4 km, a vrednost radova je 207 miliona evra.
Foto. Tanjug/Dimitrije Goll
Radovi se finansiraju 85 odsto iz zajam Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije.

Ugovoreni rok za završetak radova je 20. jul 2021. godine ili 36 meseci, pod uslovom da kredit bude efektivan do kraja 2018. godine.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Prisustvovali su i potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasadori Kine, Li Mančang i Eldar Hasanov i v.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: