Vujović očekuje: Rast će biti 3, 5 odsto

Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da će ove godine biti ostvaren privredni rast od 3 ili 3,5 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

17:27

Vujović očekuje: Rast će biti 3, 5 odsto
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, stopa može biti i viša zbog, kako navodi, očekivane natprosečne proizvodnje u poljoprivrednom i energetskom sektoru.

Vujović je novinarima, na marginama konferencije Juromani u Beču, kazao da su to ciklični faktori koji su prošle godine bili „protiv nas“ i smanjili su rast BDP.

Na duži rok gledano, ministar navodi da je za dalji rast privrede važna sposobnost Srbije da završi započete institucionalne reforme, privuče velike investitore, završi čišćenje finansijskog sektora kako bi bio spreman da finansira dobre investicione projekte.

Još važnije je, naglasio je ministar, što se čulo i na bečkom skupu a važi ne samo za Srbiju, da su se mnoge zemlje okrenule digitalnoj ekonomijiji kao ključnom elementu za ubrzanje razvoja, produktivnosti, pa tako i rasta.

Vujović je ukazao da je Srbija počela reforme kasnije od drugih zemalja regiona, te još rešava probleme preduzeća koja su disfunkcionalna, odnosno zastala u razvoju.

"Kada se to završi imaćemo čistiju situaciju“, poručio je ministar finansija, navodeći da je bitno da se srpska privreda okrene većem učešću visoko vrednih usluga, koje se kod nas potcenjuju.

Smatra da su važna modernizacija poljoprivrede, oživljavanje i modernizacija industrije.

"Zemlje koje najbrže rastu, kao baltičke, uglavnom zasnivaju rast na IT sektoru, modernim uslugama. Srbija ima dobre pretpostavke za to, ali mora još mnogo da radi da bi se ti primeri proširili i dali veće rezultate“", objasnio je Vujović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: