Srbin u Sloveniji: Kako su mi oteli firmu

Beograd -- Kako je Nenad Platner, biznismen iz Srbije, prošao kao bos po trnju pokušavajući da posluje u Mariboru, objavile su Večernje novosti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada je 2008. godine u Mariboru u Sloveniji, zemlji članici Evropske unije, registrovao firmu i počeo da se bavi prodajom ulja i maziva, Nenad Platner, vlasnik bačkopalanačke kompanije "Platner", kojoj je upravo to osnovna delatnost, nije očekivao da će proći kao bos po trnju.

Večernje novosti pišu da je kao strani ulagač ostao bez adekvatne zaštite državnih organa, a ova "poslovna avantura" koštala ga je više od 300.000 evra.

Objašnjenje povodom slučaja Nenada Platnera u petak smo potražili i u Ambasadi Slovenije u Beogradu. Službenici nisu upoznati sa njegovim problemom, jer su odskora u Beogradu. Zato su zamolili da im se on lično obrati kako bismo videli kako može da se reši slučaj.

Platner se, inače, listu obratio posle teksta u Novostima, u kom se govori kako je u Sloveniji prisutno sve više firmi iz Srbije, kako bi podelio svoje iskustvo iz ove države, koje je daleko od pozitivnog.

“Odlučio sam da poslove proširim i na tržište EU, pa sam 11. januara, 2008. godine osnovao firmu Triga D.O.O. u Mariboru”, navodi Platner.

“U njoj sam, kao generalnog i komercijalnog direktora, sa manjim udelom u vlasništvu, zaposlio slovenačke državljane našeg porekla Milorada Pijevića i Milana Taliča, koji su ranije na istim poslovima radili u rafineriji nafte u Mariboru. Pokazalo se da je to bio loš poslovni potez, pošto su oni firmu, pre više od tri godine, bez mog znanja, a taman kada je trebalo da počne da donosi profit i isplati uloženo – prodali”, priča on.

Platner objašnjava kako je za to saznao, tek kada je, posle dva meseca nejavljanja na telefon, otišao u Maribor da vidi šta se dešava. Zatekao je, međutim, zaključane prostorije, a zatim je otkrio, na internetu, kako firma ima novog vlasnika.

“Nastavio sam da istražujem i utvrdio sam kako je prodaja registrovana kod notara. Otkrio sam i da je firmu kupio navodni hrvatski državljanin Ivan Jurić, sa falsifikovanim dokumentima", kaže on.

Platner se obratio nadležnim slovenačkim vlastima, ali i našoj ambasadi u Sloveniji, kako bi ga zaštitile. Ipak, istraga povodom ovog slučaja već godinama tapka u mestu.

“Bio sam uveren da će ovakav slučaj, u zemlji - članici EU biti brzo rešen, da ću uspeti na neki način da budem obeštećen, ali sporost tužilaštva i policije je, kako stvari stoje, dala mogućnost akterima ove prevare da zataškaju sve tragove i da se, praktično, ako ikada budu gonjeni, izvuku bez veće štete”, ogorčen je Platner.

“Zbog štete koju sam pretrpeo, u zastoju su mi svi poslovi u Srbiji, a morao sam da dižem kredite da nadoknadim gubitak. Obraćao sam se i našoj ambasadi, kao i Ambasadi Slovenije u Srbiji, ali konkretni koraci su izostali”, priča.

U više navrata sam se mejlom obraćao policiji u Sloveniji, kako bih saznao šta se dešava u ovom slučaju. Na kraju sam dobio odgovor da im se više ne javljam, da ih ne ometam i da istraga napreduje..., kaže on.

“Često se pitam šta bi se kod nas desilo, kada bi neko tako prevario ulagača iz EU. Pa stranom turisti je u Srbiji ukraden bicikl i nađen je posle nekoliko sati. U Sloveniji, međutim, spor vredan stotine hiljada evra stoji", napominje Platner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 297 idi na stranu