Vučić otvorio Leoni: Tek će biti dobrih vesti FOTO

Niš -- Fabrika "Leoni" u Nišu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za vozila "jaguar" i "landrover", danas je počela rad u punom kapacitetu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Farbika će zaposliti 1.700 radnika.

Fabrika u Doljevcu kod Niša ima površinu od 25.000 metara kvadratnih, vrednost investicije je veća od 21 milion evra, a država je dala podsticaj od 10,5 miliona evra, odnosno 7.000 evra po radniku.

Gradnja fabrike počela je u avgustu 2013. godine, a u aprilu 2014. i probna proizvodnja. "Leoni" je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz Drekslmajer među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije.

Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša. Ukupno je Leoni u Srbiju uložio nešto više od 36 miliona evra i trenutno zapošljava 4.950 radnika.

Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 miliona evra.

Početak radova je presecanjem vrpce simbolično označio premijer Aleksandar Vučić koji je poručio da je cilj pad nezaposlenosti ispod 15 odsto u naredne dve godine i poziva nemačke investitore da nastave da ulažu u Srbiju.

Vučić je rekao da očekuje da nemačka kompanija Leoni, koja ima još dva pogona u Prokuplju, prošire svoje kapacitete, otvori i nove pogone u Srbiji i zaposli još radnika.

"Vlada će da im pomogne. Mi smo spremni za nastavak saradnje i uveren sam da ćemo da imamo dobre rezultate", rekao je Vučić.

Vučić je najavio još dobrih vesti i investicija u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Niškom okrugu, navodeći da će vlada učniti sve da se smanji nezaposlenost na jugu zemlje, koji je doveden u takvu situaciju lošim postupanjem prethodnih vlasti.

"Videćete u narednom periodu i u Vranju, Nišu, Vladičnim Hanu i drugim mestima brojne investicije koje će vlada pomoći", rekao je Vučić.

On je rekao da je mnogo važniji od bilo kog političkog rezultata rezultat na semaforu za Srbiju.

"Prvi put na semafrou piše da Srbija ne gubi, nego da pobeđuje i Srbija će tu svoju prednost da poveća, neće više pisati 1:0 već 2:0 ili 3:0 i biće sve uspešnija i bolja za svoje građane", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je cilj da u naredne dve godine nezaposlenost u Srbiji padne ispod 15 odsto čime bi ušla u red pristojnih zemalja, čime bi pokazala i da su reforme uspele.

Prvu fabriku Leoni je otvorio u Prokuplju, koja proizovdi kablovske setove za BMW i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za landrover i jaguar i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme.

Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade.

Treći proizvodni pogon Leoni je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku.

"Leoni AG" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju.

.

Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde evra i neto profit od 115,1 miliona evra.

Leoni je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj.

Presecanju vrpce prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije Marko Čadež.

.

Vesti

strana 1 od 291 idi na stranu