BG: Krenula kola "Stepom" posle godinu FOTO

Beograd -- Ulica “Vojvode Stepe” otvorena je za automobilski saobraćaj posle više od godinu dana, koliko je trajala rekonstrukcija te 4,5 kilometara duge saobraćajnice.

Izvor: Tanjug
Podeli

Autobusi će voziti od sutra ujutru, a tramvaji u narednih pet do šest dana, zbog radova na kontaktnoj mreži i šinama.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je obišao rekonstruisanu saobraćajnicu i svečano je otvorio, zahvalio se građanima Voždovca koji su imali strpljenja da izdrže jednogodišnje radove, ističući da je projekat imao puno nelogičnosti i nejasnoća.

Mali je istakao da izvođač ima dve godine garantni rok u kojem treba da budu ispravljene nepravilnosti koje postoje, a obećao je i da će to grad u svakom slučaju popraviti.

Upitan ko je odgovoran za greške u rekonstrukciji Vojvode Stepe, Mali je rekao da je projekat rađen 2011. i 2012. godine, a ugovor potpisan 2013.

"Ugovor smo dobili u ruke i nismo mogli da ga menjamo. Ne znam ko može da bude kriv ako ne oni", rekao je Mali odgovarajući na pitanje da li odgovornost za greške snosi prethodna gradska vlast.

Agencija za investicije i stanovanje potpisala je ugovor o obnovi Ulice vojvode Stepe 12. juna 2014. godine, a radovi su počeli u julu.

Upitan da li će vlasnici lokala u Vojvode Stepe dobiti neko obeštećenje jer su imali loše uslove za poslovanje, Mali je rekao da se razgovori sa njima već vode i da će u budžetu za 2016. godinu postojati olakšice za njih.

Mali je rekao da je "Zelenilo Beograd" u Vojvode Stepe sredilo 39 lokacija - parkića, igrališta, dve staze oko crkve, postavilo česme...

"Trudili smo se da ispravimo greške u projektu i stvorimo uslove da se život normalno odvija', naveo je gradonačelnik.

On je za oktobar najavio tender za izvođača radova za rekonstrukciju Slavije i Bulevara oslobođenja. "Ne želimo da imamo projektanta koji će praviti greške poput postavljanja kocki za slepe", rekao je Mali.

On je rekao i da gradska vlast želi da rekonstruiše sve bulevare sa starim šinama, te da će nakon obnove Bulevara oslobođenja, biti rekonstruisana Ruzveltova i Kraljice Marije.

Cilj je, kako je naveo, da u naredne tri godine sve saobraćajnice važne za tramvajski saobraćaj budu obnovljene.

Uoči zvaničnog otvaranja Ulice vojvode Stepe održana je probna vožnja tramvaja koji sada prolaze sredinom te saobraćajnice.

Rekonstrukcija Vojvode Stepe počela je 11. jula prošle godine, tramvajske šine su pomerene na sredinu kolovoza, a obnovljen je i deo toplovodne mreže.

Tramvajske linije koje će ići kroz tu saobraćajnicu ostaće iste kao i pre godinu dana, a oni će se zaustavljati na 14 stajališta.

U ulici je izgrađeno 262 parking mesta.

Rok za završetak radova je bio 11. jul ove godine, ali je izvođač radova tražio produžetak koji mu je Nadzorni odbor odobrio na ime opravdanih razloga za 20 dana.

.

strana 1 od 298 idi na stranu