"Revizor mi rekao da se krije dug"

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio kaže da ga je državni revizor obavestio da su na kraju prošle godine date pogrešne informacije o visini javnog duga.

Izvor: Tanjug
Podeli

Dinkić je, gostujući sinoć na RTS-u, istakao da je sada na državnom revizoru da ispita ko je mogao da naredi sakrivanje tih podataka.

Kako je naveo, javni dug na kraju godine bio je 49,6 odsto bruto domaćeg proizvoda umesto prikazanih oko 45 odsto, ali je “neko hteo da to sakrije i prikaže manji dug”.

Svi mesečni podaci Ministarstva finansija, koje je preuzimala i Narodna banka Srbije imali su tu “falš cifru”, rekao je Dinkić ističući da će to ministarstvo prvi put dati realnu cifru koju su njegovi prethodnici krili od javnosti.

Prema njegovim rečima, za sakrivanje pravih podataka o javnom dugu nije mogao da zna nijedan drugi član prethodne vlade osim tadašnjeg premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića.

Dinkić je najavio i da će biti podnet amandman kojim će biti predložen povraćaj poreza na dodatu vrednost na opremu za bebe, tako što će od 1. januara roditelji dobiti pravo da im se vrati 70.000 dinara u prve dve godine od rodjenja deteta ukoliko su primanja domaćinstva ispod 80.000 dinara.

Govoreći o kandidaturi Radovana Jelašića za predsednika Saveta guvernera NBS, Dinkić je objasnio da nekadašnji guverner nije odustao, već da za to nije dobio odobrenje “Erste banke” u Madjarskoj, na čijem čelu se nalazi.

Dinkić je rekao da još nije odlučeno ko će biti kandidat umesto Jelašića, da postoje dva kandidata o kojima se razmišlja i da će se to znati u narednih desetak dana. Ministar je najavio da će biti “jako rigorozan” u sačinjavanju budžeta za narednu godinu jer deficit mora da bude značajno smanjen, da će se štedeti na troškovima države i subvencijama, a da neće biti štednje na poljoprivredi.

On je naveo i da će se ići na povećanje stope poreza na profit, ali da još nije odlučeno da li će ta stopa biti 12 ili 15 odsto, ali se neće ići iznad toga.

Povodom eventualnog novog aranžmana sa MMF-om, Dinkić je rekao da je ta medjunarodna finansijska institucija ako dodje dobrodošla, ali “ako ne dodju možemo i bez njih”. Sa Fiskalnim savetom napravićemo srednjoročnu strategiju strukturnih reformi i smanjenja javnog duga i budžetskog deficita, sa tim izaći sredinom idućeg meseca i očekujemo da će MMF kada to vidi želeti da dodje i razgovara, naveo je Dinkić i napomenuo da Srbiji sredstva od MMF-a možda neće biti ni potrebna.

Govoreći o ukidanju nepotrebnih agencija, Dinkić je naveo da će se to raditi po principu svrsishodnosti i da su do sada samo Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo energetike dali predloge za ukidanje, iako je to obaveza svih ministarstava.

On je ponovio da neće biti otpuštanja u javnom sektoru dok traje kriza, ali da će kada zemlja izadje iz krize biti napravljen program da višak ljudi izadje na tržište i tamo nadje posao. Prvih 300 miliona dolara od ruskog kredita biće povučeno do kraja godine, a preostalih 700 miliona u narednoj godini rekao je on i dodao da pored tih sredstava za budžet ostaje i ruski kredit od 800 miliona dolara za Železnicu.

“Tražićemo od novog direktora Železnice, pošto je ovaj sada nesposoban, da napravi konkretne projekte, pre svega na Koridoru 10 koji će se realizovati što pre”, rekao je Dinkić, precizirajući da će sadašnji direktor Železnica Srbije biti smenjen.

Vesti

strana 1 od 9226 idi na stranu